Lokaal wint ook in Montferland, CDA grote verliezer

DIDAM – Het CDA bleef wel de grootste in Montferland, maar veel reden tot juichen had de partij woensdagavond in het gemeentehuis niet. Juichen deden vooral Lokaal Belang Montferland en Lijst Groote Montferland. Beiden partijen kregen er twee zetels bij, terwijl het CDA er drie moest inleveren.

Sjoerd Geurts, presentator van de verkiezingsavond, in gesprek met de zes lijsttrekkers na het bekend worden van de uitslagen.

En dat terwijl het aantal te verdelen zetels steeg van 23 naar 25, omdat de gemeente groeide naar een inwonertal boven de 35.000. “Dat geeft stof tot nadenken”, zei de zichtbaar teleurgestelde lijsttrekker Oscar van Leeuwen na het bekend worden van de uitslagen. “Dat we zouden krimpen, zagen we wel aankomen. Van 11 naar 8 hadden we echter niet verwacht.”

Toch zag de CDA’er ook lichtpuntjes. “Natuurlijk ben ik niet blij met het resultaat. We hadden liever meer zetels gehad. Maar of je nu met 6-0 of met 3-0 van het voetbalveld loopt, je blijft toch nog winnaar. Al voelt dit als een verlies. Ik wil daarom de echte winnaars feliciteren. De lokale partijen hebben het heel goed gedaan.”

Masterplan
Van Leeuwen wijt het forse verlies onder andere aan de onvrede bij de bevolking over diverse grote thema’s die in de gemeente spelen, zoals het Masterplan Didam, het Gat van Roelofs in Nieuw-Dijk, DocksNLD tussen ’s-Heerenberg en Azewijn en de clustering in met name Loil. “Als je de grootste bent, wordt je dat hard aangerekend. Maar het heeft ook te maken met de personen op de andere lijsten, die het bijvoorbeeld in Loil, Azewijn en Kilder heel goed hebben gedaan. Daarbij zijn wij een aantal grote stemmentrekkers kwijtgeraakt.”

Winnaars
Tegenover de teleurstelling bij het CDA stond uiteraard de euforie bij met name de lokale partijen. Lokaal Belang Montferland (LBM) steeg van 4 naar 6 zetels, terwijl Henk Groote de komende vier jaar niet meer alleen in de gemeenteraad zit maar twee partijgenoten aan zijn zijde vindt. “Daar ben ik natuurlijk heel erg content mee”, zei Groote.

De blijdschap bij Jan van Halteren, lijsttrekker van LBM, was misschien nog wel groter. “Dat ik dit op mijn oude dag nog mag meemaken”, lachte hij breeduit. “Toch verrast het me niet. Ik heb het vorige week tijdens het laatste debat nog voorspeld. Maar ik had niet verwacht dat het CDA zoveel zou verliezen.”

Naast de lokale partijen boekten ook de VVD en D66 een lichte winst. De VVD groeide van 2 naar 3. “Ik ben zeker tevreden, al had ik gehoopt op een zetel meer.” Het aantal zetels voor D66 verdubbelde, waardoor lijsttrekker Ruth Mijnen de komende jaren Freddy van Dijken naast zich vindt. Ook voor de PvdA was er reden tot tevredenheid. De partij behield, tegen de landelijke trend in, haar drie zetels. Lijsttrekker Ingrid Wolsing (1050) behaalde na Jan van Halteren (1182) zelfs de meeste stemmen in de gemeente.

Opkomst
Het opkomstpercentage was in de gemeente Montferland iets hoger dan vier jaar geleden. Toen ging 53 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus, nu een procentje meer. Dit keer konden 29.136 inwoners hun stem uitbrengen. “Ruim 1600 mensen mochten voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Montferland”, vertelde burgemeester Peter de Baat. “Dat waren vooral jongeren die inmiddels 18 zijn geworden. Voor het overige zijn het mensen die zich hier nieuw hebben gevestigd en mensen met een verblijfsvergunning, die langer dan vijf jaar in Nederland wonen.”