LOIL – Met een lunch in de Eventkerk en een poëzieroute door het dorp viert ook Loil op zondag 25 mei de vrijheid. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan de activiteiten, die in coronatijd in het dorp werden georganiseerd, en het openluchtspel, dat in 2021 nog in het kader van 75 jaar bevrijding plaatsvond.
“In coronatijd hebben we met een groepje Loilenaren gekeken wat we ondanks alle beperkingen nog wel konden doen”, blikt Frank Gies als één van de initiatiefnemers terug. “Met financiële bijdragen van onder andere de provincie en gemeente hebben we toen tal van activiteiten georganiseerd. Zo zijn vanuit de Kontaktraad onder andere het Valentijnsontbijt en de Stamppot Express gehouden en hebben we Doe-mappen voor ouderen in het dorp verspreid. Na corona zat er nog 1500 euro in het potje. Dat hebben we bewaard om te gebruiken als we het nog eens nodig hadden.”
Daar kwam onlangs nog wat geld van de gemeente Montferland bij, dat over was voor festiviteiten voor de viering van 80 jaar vrijheid. “In dat potje zat nog 2500 euro voor ons, dat we bij die 1500 euro hebben gevoegd”, zegt mede-initiatiefnemer Hein Harmsen. Al snel ontstond toen het idee om voor het totale bedrag een vrijheidslunch te organiseren voor alle Loilse inwoners, leden van Loilse verenigingen en abonnees van dorpsblad ‘De Kontaktraad’.
‘Hartenactie’ in coronatijd
“De daaraan gekoppelde poëzieroute is gebaseerd op de ‘hartenactie’, die in coronatijd in het dorp is georganiseerd”, vertelt Harmsen. “We hebben toen harten door het dorp verspreid en de bedoeling was dat iedere bewoner hier een wens opschreef. Dat kon een wens voor jezelf zijn, maar ook voor een ander. Daarna kon je het hart aan de buren geven en vervolgens heeft de Kontaktraad de harten verzameld en gebundeld tot een boekwerkje. Uiteindelijk heeft dat 800 prachtige spreuken, verhaaltjes en gedichten opgeleverd.”
Voor de poëzieroute is opnieuw een beroep gedaan op de schrijf- en dichtkunst van de Loilenaren. Gevraagd werd op te schrijven wat vrijheid voor hen betekent. Ook Daltonbasisschool St. Jozef is hierbij betrokken. “De leerlingen hebben gedichten over vrijheid geschreven en één groep kreeg de opdracht om elfjes te maken. Een elfje is een gedicht dat bestaat uit elf woorden op vijf dichtregels”, legt Harmsen uit.
Route langs tien kunstwerken
Uit alle Loilse inzendingen is een selectie van tien kunstwerken gemaakt. De gedichten, verhalen en spreuken worden met witte letters afgedrukt op doorzichtige persplex platen. Deze worden in de kern van Loil geplaatst en door middel van de poëzieroute met elkaar verbonden. Harmsen: “Hier zit ook een gedicht bij van wijlen Ton Bolder, uit zijn boekje Meimeringen, en het gedicht Nooit Meer van Frank uit het openluchtspel van 2021.”
Het idee is vervolgens om de kunstwerken zo’n drie maanden te laten staan, zodat er ook na zondag 25 mei nog langs kan worden gewandeld of gereden met de scootmobiel of fiets. “Tot die periode vinden er nog twee grote events plaats in Loil, de survivalrun met sfeermarkt en het schuttersfeest”, vertelt Gies. “Bij beide evenementen trekken ook veel mensen door de straten van Loil, die nog van de kunstwerken kunnen genieten.”
Luxe lunch met aardappelsoep
Voorafgaand aan de poëzieroute op zondag 25 mei vindt er in de Eventkerk van ’t Hart van Loil een vrijheidslunch plaats. Die begint om 12.00 uur met een informeel samenzijn, waarna er vanaf 12.15 uur een kort programma is met tekst, muziek en een filmpje. Gies: “Ook daarin wordt weer een link gelegd met corona, het openluchtspel en 80 jaar vrijheid. Er klinkt onder andere muziek uit het openluchtspel, maar er zijn ook geluids- en beeldfragmenten uit de voorstelling te horen en te zien.”
Vervolgens krijgen de gasten een luxe lunch voorgeschoteld, grotendeels bereid door voormalig cateraar Geert Stienissen. De soep wordt tijdens de lunch verzorgd en aangeboden door de Loilenaren Suus en Brian. “Zij zijn lid van de vereniging ‘The Canadian Field Kitchen’”, weet Edwin van Onna, voorzitter van de Kontaktraad Loil. “Zij richten voor de kerk een veldkeuken uit de Tweede Wereldoorlog in. Daar koken ze aardappelsoep, zoals in de oorlog ook werd gedaan, die ze in de kerk serveren.”
Nieuwe burgemeester schuift aan
Bij de lunch schuift ook de nieuwe burgemeester Anne-Marie Fellinger aan. Zij wordt op 22 mei geïnstalleerd, waarna ze drie dagen later direct kan kennismaken met één van de dorpen uit haar gemeente. “Dat maakt de middag extra bijzonder”, vindt Gies. “We hebben haar uitgenodigd vanuit de Kontaktraad en ze was meteen enthousiast. Bij haar bezoek willen we ook de verenigingen betrekken, zodat ze alvast informeel met elkaar kunnen kennismaken. Het idee is om ze met de lunch bij elkaar aan tafel te zetten en gezamenlijk de route te laten lopen.”
Deelname aan zowel de vrijheidslunch als poëzieroute is gratis. Voor beide activiteiten zijn alle inwoners van Loil, leden van de Loilse verenigingen en abonnees van het dorpsblad ‘De Kontaktraad’ uitgenodigd. Zij kunnen zich nog tot en met zaterdag 17 mei aanmelden via www.loil.nl/vrijheid.
Op de foto staan v.l.n.r. Frank Gies, Tonnie Peters en Hein Harmsen, drie van de initiatiefnemers van de werkgroep ‘Hart voor Vrijheid’ die de vrijheidslunch en poëzieroute organiseert.