Jos Bolder dient schoolleven lang Speciaal Onderwijs

DIDAM – Hij werkte nog samen met frater Leonardi en was één van de stichters van het Voortgezet Speciaal Onderwijs in Didam. Jos Bolder (62) zag in de bijna 39 jaar die hij werkzaam was aan de Christoffelschool en De Ziep het speciale onderwijs in het dorp groeien. Afgelopen vrijdag nam de Doetinchemmer officieel afscheid van de school die hij zo lang diende.

Jos Bolder (640x426)“Eigenlijk ken ik de school al sinds 1967, ik was toen 16 jaar”, zegt Bolder. “Wij kenden de heer Elderhorst, hoofd en stichter van de school, en ik hielp in die jaren mee aan het schoolkamp. Mijn zus zat in het gehandicaptenwerk en ik kwam regelmatig in het schoolgebouw aan de Polstraat. Toen ik in 1974 klaar was met de kweekschool zou de Christoffelschool er een nieuwe klas bij krijgen, waar ik les aan moest geven. Dit werd echter uitgesteld door de toenmalige minister van onderwijs. Ik ben vervolgens naar een basisschool in Groessen gegaan.”

Eerste groep
Een jaar later belde Elderhorst echter weer. De nieuwe klas 3 ging alsnog door en Bolder kreeg bij de Christoffelschool zijn eerste groep leerlingen in de leeftijd van 7 tot en met 10 jaar toegewezen. Dat hij vervolgens tot zijn prepensioen in Didam zou blijven, kon ook Bolder zich destijds niet bedenken.

“Ik heb binnen deze school echter veel mogelijkheden gekregen en genomen om het onderwijs en mezelf te ontwikkelen”, vertelt Bolder. “Zo was ik net een jaar op school toen de heer Elderhorst met ziekteverlof ging. Ik nam toen al veel van zijn taken over. Niet veel later werd ik adjunct-directeur en combineerde ik het werk van hoofd van de school met lesgeven. Van 1981 tot 1986 was ik directeur. Dat bracht zoveel werk met zich mee, dat ik een paar jaar niet meer voor de klas heb gestaan.”

VSO
In die jaren stichtte hij samen met anderen naast het basisonderwijs ook een afdeling voor Voortgezet Speciaal Onderwijs voor leerlingen van 12 tot en met 20 jaar. De eerste klassen werden aan de Eik 78 in Didam ondergebracht. “Rond 1985 las ik in de wet dat scholen voor zeer moeilijk lerende kinderen (ZMLK) ook aparte afdelingen voor voortgezet onderwijs konden opzetten. Daar ben ik destijds op ingesprongen en met twee klassen gestart aan de Eik. Dat werden al gauw vier klassen en langzaam maar zeker werd het VSO zo groot dat we een nieuw gebouw aan de Marsweg betrokken. In 2011 werd hier ‘De Ziep’ gebouwd.”

Na de start van het VSO in Didam wilde Bolder weer met leerlingen werken en stopte hij als directeur. Tot 1 januari van dit jaar gaf hij les aan verschillende klassen in zowel het Speciaal als het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Ook gaf hij veel praktijkonderwijs en vervulde hij diverse nevenfuncties in onder andere schoolbesturen. En ondanks dat hij het nog steeds fantastisch werk vindt, besloot hij begin dit jaar toch te stoppen.

Prepensioen
“Koningin Beatrix ging met 23 jaar al met pensioen, dus vond ik dat ik het na 39 en een half jaar ook wel verdiend had”, lacht hij. “Ik vind het speciaal onderwijs nog altijd heel boeiend, maar het is ook erg zwaar. Ik ben één van de weinigen op deze school die altijd fulltime voor de klas heeft gestaan en zijn pensioen heeft gehaald. Het is nu mooi geweest. Mijn hele schoolleven heb ik vastgelegd in veertig schooljaarboeken en negen fotoboeken. Daar komt nog één fotoboek bij, dat van mijn afscheid.”