‘s-HEERENBERG – De volwassenen mogen dan de meeste aandacht krijgen, het jeugdcarnaval van d’Olde Waskupen in ’s-Heerenberg is eigenlijk net zo groot of misschien nog wel groter. De Buutschool op zondagmorgen in grenscafé De Peer levert deze weken steevast een volle zaal op. Zo’n honderd kinderen laten hier ten overstaan van de jeugdcommissie zien wat ze de hele week hebben geoefend.
Zondag 19 januari was het extra druk. De Prins en zijn gevolg waren uitgenodigd, de dansgardes traden op en vele ouders zaten in de zaal om het optreden van hun kroost te aanschouwen. “Aan belangstelling geen gebrek”, zegt Vincent Surenbroek. Hij is sinds 2012 voorzitter van de jeugdcommissie, die uit zo’n dertig leden bestaat.
“Nu is het druk, maar tijdens de pronkzitting in november zaten er ruim 650 mensen in de zaal. Die verwachten we tijdens de Pronkzitting XS op zaterdagmiddag 15 februari ook. De pronkzittingen voor de kinderen doen daarmee niet onder voor die van de volwassenen.”
Jeugdpresentator
De Pronkzitting XS telt liefst zeventien programmaonderdelen. Het programma wordt aan elkaar gepraat door jeugdpresident Tieme Lubbers (10), die voor het tweede achtereenvolgende jaar de presentator van de pronkzitting is. “Het is vrij uniek dat wij een kind hebben die de presentatie doet”, weet Surenbroek. “De teksten worden wel door een volwassene geschreven, Gerard Geers, die dat al veertig jaar doet.”
Zondagmorgen wordt er vooral gezongen en gedanst door de honderd deelnemers. Ook is er een zwembadact met allemaal zwembadliedjes. Een buut is voor de kinderen nog te lastig. De leeftijd ligt dan ook vooral tussen de 2 en de 8 jaar. “Ze kunnen vanaf de wieg tot en met 16 jaar meedoen”, vertelt Evelyn Liske, voorzitster van de buutschool. “De inschrijving zit al jaren binnen no time vol. Maar vooral met de jongste jeugd. Sinds een paar jaar doet de bovenbouw van de scholen echter wel mee aan de Pronkzitting XS.”
Dialect
Zoals groep 8 van de Galamaschool in ’s-Heerenberg. Onder leiding van leraar Harry Peters hebben vier leerlingen een feestlied met een dansje ingestudeerd. “Helemaal in het dialect”, zegt Peters trots. “Dat was nog een hele toer, want de meeste kinderen spreken geen dialect meer. Ik heb die meiden wel vier keer moeten uitleggen wat gröts betekent. Dat is in ’s-Heerenberg trots. In de klas ga ik ook wel eens over in het dialect en dan zitten ze me meestal vragend aan te kijken. Als echte ’s-Heerenbergenaar wil ik ze naast ABN met het dialect echter ook nog wat van hun eigen cultuur bijbrengen.”
Als het aan de jeugdcommissie van de Waskupen ligt, wordt er de hele pronkzitting dialect gesproken. Al vergt het wel wat extra voorbereiding. “Het is een pre om het in het dialect te doen”, vertelt Surenbroek. “Binnen de jeugdcommissie hebben we Antoin Booms die de teksten allemaal in het dialect vertaalt. Dat doet hij ook voor de volwassenen en voor de website. Ook al is het lastig voor de kinderen, het geeft wel een extra dimensie aan de pronkzitting. Het belangrijkste is echter dat we daarmee, naast het carnaval, nog een ’s-Heerenbergse traditie in stand houden.”