Historisch Stadsplein geopend met champagne en ballonnen

’s-HEERENBERG – De waterpartij verwijst naar de oude stadsgracht. Op de plek van de stadsmuur ligt een natuurstenen band waarin de stadsrechten van 1379 zijn aangebracht. Het nieuwe Stadsplein in ’s-Heerenberg ademt één en al historie. Vrijdag werd hier door wethouder Rob Visser tijdens de officiële opening en ingebruikname nog eens nadrukkelijk op gewezen.

V.l.n.r. burgemeester Ina Leppink, wethouder Rob Visser, oud-wethouder Frank Wissink en gedeputeerde Jan Jacob van Dijk proosten op het nieuwe Stadsplein.
V.l.n.r. burgemeester Ina Leppink, wethouder Rob Visser, oud-wethouder Frank Wissink en gedeputeerde Jan Jacob van Dijk proosten op het nieuwe Stadsplein.

“De ’s-Heerenbergse historie heeft een belangrijke plaats op het Stadsplein gekregen”, zei Visser. “Zo is de grillige belijning in de bestrating een verwijzing naar de ijzeroeraders die in de vorm van zogenaamde klapperstenen in het Bergherbos werden gedolven. Op het podium en twee zitbanken staan teksten van bekende ’s-Heerenbergenaren in het Barghs dialect. En de grote keien op het plein verwijzen naar de zwerfkeien uit de ijstijd die in het Bergherbos zijn gevonden.”

Sinds het politieke afscheid van Frank Wissink heeft Visser het Masterplan ’s-Heerenberg in zijn portefeuille. Hij bedankte dan ook iedereen die een bijdrage had geleverd aan de totstandkoming van het nieuwe Stadsplein, één van de laatste grote projecten van het Masterplan. Zo noemde hij de Vrienden van het Stadsplein, de provincie Gelderland, maar vooral oud-collega Frank Wissink.

“Want Frank komt alle eer toe. Hij heeft de afgelopen jaren met veel inzet en enthousiasme gewerkt aan de vernieuwing van het centrum van onze stad ’s-Heerenberg. En het resultaat mag er zijn.” Na zijn toespraak gaf hij dan ook het woord aan Wissink.

Frank Wissink
Die dankte de gemeente op zijn beurt weer voor de uitnodiging. “Ik ben hartstikke blij dat ik als burger uit een naburig dorpje een kleine twee kilometer verderop hierbij aanwezig mag zijn”, grapte de oud-wethouder.

“Dat dit allemaal tot stand is gekomen, had te maken met drie succesfactoren”, ging hij verder. “Er lag een goed plan, met een groot draagvlag en er werd zowel door de gemeenteraad, de provincie als de ondernemers geld voor vrijgemaakt. Zo kregen we van de provincie twee miljoen euro voor ons plan, het meeste van alle gemeenten. De Vrienden van het Stadsplein haalden nog eens 40.000 euro op voor de overkapping van het podium waar we nu onder staan, het laten stralen van de stadsrechten van 1379 in het plein en de speeltoestellen voor de kinderen. Hier staat dan ook een tevreden burger uit een naburig dorpje.”

Opening
Met het ‘ontkurken’ van een metershoge champagnefles, die honderden ballonnen de lucht in schoot, werd het Stadsplein vervolgens officieel geopend. Daarmee was het feest nog niet ten einde. Dit weekend zijn er nog tal van optredens van lokale en regionale artiesten, die het plein echt inwijden.”