MONTFERLAND – Montferland mag tot 2020 nog 289 woningen bouwen. Daarmee hoeft de gemeente door geen enkel gepland woningbouwproject een streep te halen. Wel is een aantal toekomstige bouwprojecten aangepast om beter aan te sluiten op de lokale en regionale woningbehoefte.
Het woningbouwprogramma is samen met de overige Liemerse gemeenten, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de provincie Gelderland tot stand gekomen. De Liemers krijgt net als de rest van de stadsregio te maken met een afnemende groei van het aantal huishoudens. Het besef is gegroeid dat woningbouwambities van voor de crisis op de woningmarkt niet altijd meer aansluiten op de huidige vraag en de toekomstige behoefte. Daarom is er door de gemeenten nog eens kritisch naar de huidige plannen gekeken.
Stoplichtmodel
Dit is gebeurd met behulp van het zogenaamde stoplichtmodel. Projecten die hierin op rood zijn gezet, gaan niet meer door. De ‘oranje plannen’ worden pas na 2020 gerealiseerd. De projecten die groen licht hebben gekregen, kunnen in principe direct in procedure worden gebracht. In Montferland zijn dat 419 woningen, waarvan er in 2014 al 130 zijn gebouwd.
“In Montferland is niks op rood gezet”, zegt portefeuillehouder Walter Gerritsen. “Wel staat een aantal projecten deels of helemaal op oranje. Zo hebben we voor het aangepaste nieuwbouwproject in Nieuw-Dijk nu dus groen licht gekregen. Tot 2020 mogen we in het dorp acht woningen bouwen. Het oorspronkelijke plan bestond echter uit de bouw van 28 woningen. De overige twintig staan nu op oranje en kunnen dus na 2020 alsnog worden gebouwd.”
Projecten die de komende jaren eveneens worden gerealiseerd, zijn in Didam onder andere de vijftien woningen op het terrein van de voormalige sporthal ’t Raland en vijftien woningen op de plek waar voorheen basisschool Het Kompas stond. “Deze plannen zijn al door het college goedgekeurd”, weet Gerritsen. Maar ook plannen voor de bouw van tien woningen in het centrum van Braamt en twintig aan de Plantsoensingel Zuid in ’s-Heerenberg lopen geen gevaar.
Oranje
Opvallende projecten die nu op oranje staan, zijn bijvoorbeeld de stationslocatie in Didam, waar in de toekomst 350 woningen moeten verrijzen, en de Trambaan in Lengel. Hier worden voor 2020 al wel drie woningen gebouwd, maar het project krijgt daarna pas echt zijn beslag met de komst van nog eens 36 woningen. Op dit moment is het aantal woningen dat in Montferlad op oranje staat 999. Dat zijn echter niet allemaal ‘harde’ plannen.
Daarbij is een uitruil tussen groene en oranje projecten ook nog mogelijk. “Als een van oorsprong oranje plan eerder kan worden uitgevoerd dan een groene, wisselen ze van positie”, vertelt Gerritsen. “Daarmee blijf je flexibel en kun je nog beter aansluiten op de behoefte.”