Erfgoedcentrum blikt terug op geschiedenis ATS

REGIO – Op de Open Monumentendagen op 14 en 15 september blikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) terug op verschillende aspecten uit de wederopbouwperiode en de geschiedenis van de Algemene Technische School (ATS). Deze school was tot 2009 in ’t Brewinc gevestigd, dat nu onderdak biedt aan de bibliotheek en het ECAL.

Tijdens de monumentendagen zijn er onder andere  interviews met oud-leraren en -leerlingen van de ATS in ‘Klasgenoten stijl’ door journalist Erik Hagelstein. Ook zijn er foto’s en films te zien, is er een lezing over de sgraffito’s van ’t Brewinc door oud-journalist Rob Lureman en livemuziek van de Doetinchemse band Two Planets.

Bezoekers kunnen hun favoriete platen uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw meenemen en deze in de hal van ‘t Brewinc laten introduceren door een diskjockey. In de studiezaal is een selectie wederopbouwarchief te zien en geven studiezaalmedewerkers uitleg over archiefonderzoek.

De interviews zijn op beide dagen om 11 en 14 uur en de lezing over de sgraffito’s van ’t Brewinc om 11.30 en 14.30 uur. Interviews en lezingen vinden plaats bij de enige sgraffito van de hand van Hans Uko Gorter die in ’t Brewinc is achtergebleven, namelijk die van de drie musicerende clowns. Op zaterdag 14 september is er van 10.30 tot 15 uur in de Brewinczaal op de eerste verdieping een grote streekboekenmarkt waar streekboeken voor lage prijzen te koop zijn.

Oproep
Het Erfgoedcentrum is nog op zoek naar oud-leraren, -leerlingen en andere oud-werknemers die willen vertellen over hun tijd op de ATS. Zij kunnen contact opnemen met Ellen ten Brink via e.tenbrink@ecal.nu of 0314-787078. Wie nog foto’s of ander interessant archief van de ATS wil uitlenen voor de expositie is ook van harte welkom.

Geïnteresseerden kunnen op deze dagen gewoon binnen lopen. Om verzekerd te zijn van een zitplaats bij de interviews is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kam via info@ecal.nu of 0314-787078. Het volledige programma staat op www.ecal.nu.

ATS Spinbaan omstreeks de jaren negentig. Foto pr