Gemeente stimuleert elektrisch rijden in Montferland

MONTFERLAND – De meeste mensen moeten er niet aan denken dat ze geen auto meer hebben. De auto is nu eenmaal voor veel mensen de makkelijkste manier om ergens te komen. Maar juist die mobiliteit is ook een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Hier worden meestal fossiele brandstoffen, zoals diesel en benzine, voor gebruikt.

Noodzakelijke autokosten
Dat een auto geld kost, neemt men graag op de koop toe. Hij verschaft namelijk ook veel gemak. Dat we voor een auto niet alleen de aanschafprijs betalen, maar ook de verzekering, wegenbelasting en benzine, gas- of dieselkosten, dat hoort er nu eenmaal bij. Toch komt er tegenwoordig iets anders om de hoek kijken wat zwaarder gaat wegen, namelijk het milieu en de leefomgeving. De fossiele brandstoffen die auto’s en andere voertuigen gebruiken, hebben hier veel invloed op.

Duurzame alternatieven
Er wordt steeds meer gekeken naar duurzame alternatieven, bijvoorbeeld elektrisch rijden. Tijdens elektrisch rijden, komen er namelijk geen broeikasgassen vrij. Andere alternatieven zijn groen gas en waterstof, maar deze technologieën zijn nog volop in ontwikkeling. De gemeente Montferland wil voorlopig elektrisch rijden stimuleren.

Helaas is het niet altijd overal mogelijk om een elektrische laadpaal bij het huis of op de oprit te plaatsen. Sinds mei 2018 kunnen elektrische rijders dan wel kosteloos een elektrische laadpaal in de buurt aanvragen, zodat de auto toch opgeladen kan worden. Dit wordt gedaan in samenwerking met de organisatie Allego. Dit openbaar laden kan ook voor ondernemers worden gerealiseerd.

Netwerk van oplaadpunten
Ook in het centrum van Didam en ‘s-Heerenberg komen extra laadpalen, zodat de centrumbezoekers en de bezoekers van het gemeentehuis hun auto op kunnen laden. De reden dat de gemeente hierin wil voorzien, is mede om de elektrische rijder te stimuleren. Daarbij is het inmiddels bekend dat het een bron van ergernis is dat er soms zoveel moeite gedaan moet worden om een beschikbaar oplaadpunt te vinden. Het uiteindelijke doel van de gemeente wordt een groot netwerk van oplaadpunten, zodat het opladen van de auto zeer eenvoudig wordt en het elektrisch rijden daardoor ook aantrekkelijker.

Ondernemer en elektrisch rijden
Veel ondernemers in de regio hebben al ontdekt dat elektrisch rijden de toekomst heeft. Bijvoorbeeld het taxibedrijf uit Stokkum dat ook al elektrische auto’s heeft rijden. Daarbij neemt de vraag naar schoner vervoer toe bij de klant en de opdrachtgever. De gemeente Montferland rijdt sinds juli 2020 ook elektrisch.

Steentje bijdragen
De kosten voor de auto kunnen niet weggenomen worden, maar sommige kosten kunnen wel een stuk minder, zoals de brandstofkosten, indien er elektrisch gereden wordt. Daar staat nu nog de hoge aanschafprijs van een elektrische auto tegenover, maar dat wordt in de toekomst waarschijnlijk minder. Zo wordt een steentje bijdragen aan een beter milieu ook financieel aantrekkelijk.