DIDAM – Loil, Nieuw-Dijk, Zeddam en Stokkum kunnen hun dorpshuizen voor een bedrag van één euro overnemen van de gemeente Montferland. De gemeente wil de gebouwen vrij van boekwaarde overdragen aan een nieuwe beheersorganisatie. Kilder ging de vier al voor, waar het dorpshuis sinds kort eigendom is van Stichting ’t Kelrehuus.
Daarnaast wordt ook de door de gemeente opgebouwde onderhoudsreserve overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Nieuw-Dijk, Loil en Zeddam krijgen bovendien een eenmalige subsidie van 30.000 euro als exploitatiebijdrage. “In Stokkum neemt de parochie de accommodatie over. Daar verstrekken we dit jaar nog een subsidie aan”, legt wethouder Tanja Loeff uit. Het betreffende jeugdgebouw staat op de grond van de parochie, waarbij een recht van opstal is verleend. Dit loopt op 1 augustus 2018 af.
Voor Loil, Nieuw-Dijk en Stokkum ligt er bovendien een bedrag van 250.000 euro klaar als impuls voor een nieuwe dorpsvoorziening. “We hebben nagedacht hoe we deze dorpen toekomstbestendig kunnen maken”, zegt Loeff. “Er speelt op dit moment van alles, ook de scholen en kerken sluiten of worden bedreigd met sluiting. We willen niet dat er nog meer voorzieningen verdwijnen. In Zeddam is de situatie anders. Het dorpshuis staat er pas een paar jaar en is daarmee al heel toekomstbestendig.”
Kerntakendiscussie
Het afstoten van de gemeenschapsgebouwen is een uitvloeisel van de kerntakendiscussie die de gemeenteraad in 2014 voerde. Vervolgens kregen de dorpen een jaar de tijd om met een voorstel te komen voor een overname van de dorpshuizen. Een jaar bleek echter veel tekort. Uiteindelijk moesten de dorpen uiterlijk in januari van dit jaar met een gedegen plan komen.
Loil was daarbij het meest ambitieus. Met alle verenigingen in het dorp werd een plan gesmeed voor een nieuw gebouw op de plaats van de huidige Zomp. Hiervoor werd aan de gemeente in eerste instantie een bedrag van 8 ton gevraagd, dat later naar beneden werd bijgesteld tot 4 ton. Ook Nieuw-Dijk vroeg 4 ton. Dit is het bedrag dat nodig is voor het onderhoud van de Meikever voor de komende tien jaar.
Zekerheid
“We krijgen nu zo’n 340.000 euro, dat komt redelijk in de buurt van de gewenste 4 ton”, zegt Jeroen Rosendahl, voorzitter van de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk. “We willen echter wel weten welk label de gemeente aan die 250.000 euro hangt. Kunnen we dat geld alleen gebruiken voor nieuwbouw of mogen we het ook gebruiken voor de renovatie van de Meikever of een andere dorpsaccommodatie? Daar willen we eerst zekerheid over hebben voor we akkoord gaan.”
Voor het plan concreet wordt, moeten niet alleen de dorpen ‘ja’ zeggen tegen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Ook de gemeenteraad moet groen licht geven. De raadsleden nemen hierover in april een besluit.