DIDAM – In 2013 kreeg het voormalige centrumpark in Didam de naam van dominee Stork. De oud-predikant werd hiermee postuum geëerd voor zijn vele verdiensten voor de hervormde gemeente en zijn inzet op maatschappelijk gebied in Didam. Toch is de naam bij veel mensen nog altijd niet bekend. Tot ergernis van Geert Vreeman.
Daarom maakte de oud-fotograaf als blijvende herinnering aan dominee G.J.B. Stork een bronzen borstbeeld van de predikant. Het beeld krijgt een plek in het Dominee Storkpark voor het voormalige domineeshuis aan het Domineestraatje. “Het park wordt nog vaak Centrumpark of zelfs Albertuspark genoemd, omdat het achter het Albertusgebouw ligt”, weet Vreeman. “Veel Didammers kennen de echte naam niet. Het staat ook nergens in het park vermeld. Als je een park naar iemand vernoemt, verklaar dan waarom en laat het zien.”
Oude raadhuis
Vreeman, die zelf aan de rand van het park woont, kaartte dit verschillende keren aan bij de gemeente Montferland. Zijn verzoeken werden echter steeds afgewezen. Tot hij in het oude raadhuis een bezoek bracht aan oud-wethouder Oscar van Leeuwen voor informatie over het Centrumplan Didam. “Ook hij kende de naam van het park niet, maar was wel nieuwsgierig naar hem en het beeld dat ik al van de dominee had gemaakt. Toen ik hem een foto liet zien, was hij meteen enthousiast en wilde hij het beeld, ter promotie, graag tijdelijk een plek geven in het oude raadhuis.”
Het idee was om het uiteindelijk permanent te plaatsen in het park. Maar toen Vreeman het borstbeeld na een tijdje weer wilde ophalen uit het raadhuis, was het ineens spoorloos verdwenen. “Bij de gemeente wist niemand waar het beeld, dat ik van keramiek had gemaakt, was gebleven. Ook nu is het mysterie van het verdwenen beeld nog niet opgelost.”
Nieuw beeld
Tot teleurstelling van Vreeman. Hij zette zich daar echter overheen en maakte een nieuw beeld. Deze keer van brons. “Maar omdat het gebakken was, kon de bronsgieter er in eerste instantie niks mee.” Dus maakte Vreeman nog een derde beeld, een mal van was, waar het definitieve beeld van werd gegoten. Dit is inmiddels van de gemeente, die het beeld bekostigde.
Donderdag 27 oktober krijgt het eindelijk een plek in het Dominee Storkpark. Dat duurde even, omdat de levering van de stalen buis, waarmee het beeld op de sokkel is gemonteerd, op zich liet wachten. Voor de ontwerper van het beeld is dat geen probleem. Hij is al blij dat de dominee nu eindelijk de aandacht krijgt die hij verdient. “Dan weet straks in elk geval iedereen wie dominee Stork was en wat hij allemaal heeft gedaan. Als je iemand wilt eren door een park naar hem te vernoemen, moet je dat ook ergens vermelden.”
Dominee Stork
Het monument krijgt daarom een plaquette met daarop ook een QR-code naar het verhaal van dominee Stork. De tekst is aangeleverd door de Oudheidkundige Vereniging Didam. Gerard Johan Bernard Stork werd op 24 november 1865 in Amsterdam geboren. Na zijn studie theologie was hij als predikant werkzaam in Varik en Doesburg. Op 26 mei 1907 werd hij benoemd als predikant in Didam. Hij ging wonen in het domineeshuis De Wheem aan het Domineesstraatje. Dominee Stork ging in 1943 met emiraat en overleed op 21 april 1951 in Didam. Hij had veel nevenfuncties. Zo was hij directeur van het Rijks quarantainekamp van 1917 tot 1919 en directeur-administrateur van het kinderkamp van 1922 tot 1929. Voor al zijn verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Oranje Nassau.
Foto: Kunstenaar Geert Vreeman maakte de mal voor het borstbeeld van Dominee Stork.