Cliënten Driestroomhuis houden Didam schoon

DIDAM – De buurtschap Greffelkamp en de omgeving van De Ziep liggen er in het nieuwe jaar weer opgeruimd bij. Ogé de Wilde en zijn begeleider Frits trekken er vanaf 9 januari elke maandag met de bakfiets op uit om de wijken schoon te houden. Ze doen mee aan een pilot van Driestroomhuis Didam voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ogé trekt er in het nieuwe jaar, samen met zijn begeleider Frits, elke maandag op zijn bakfiets op uit om Didam schoon te houden. De twee beginnen in Greffelkamp en De Ziep.
Ogé trekt er in het nieuwe jaar, samen met zijn begeleider Frits, elke maandag op zijn bakfiets op uit om Didam schoon te houden. De twee beginnen in Greffelkamp en De Ziep.

Ogé (18) woont al jaren als cliënt in Driestroomhuis Didam. Hij heeft een laag IQ en volgt een opleiding aan De Ziep, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Didam. Daarnaast loopt hij stage bij Burgers van Diem. Frits doet als langdurig werkloze sinds een paar jaar allerhande klusjes voor het gezinshuis in Greffelkamp. “Beiden zoeken een doel in het leven om zich, net als wij, gewaardeerd te voelen in de maatschappij”, zeggen Jan en Sandra Kruitbosch.

Het zorgechtpaar van Driestroomhuis Didam helpt ze hierbij en zocht daarom naar een vorm van dagbesteding om hier zo goed mogelijk invulling aan te geven. Daarbij kijken de twee niet zozeer naar de onmogelijkheden en vaste systemen, maar juist naar hetgeen hun cliënten wel kunnen.

“Ogé vindt het heel belangrijk dat de straten en speelterreinen er netjes bij liggen”, weet Kruitbosch. Zo hielp hij een paar jaar geleden ook tijdens de zwerfvuil opruimdag, die de schutterijen in Didam organiseerden. “Met De Ziep hebben we daarom afgesproken dat hij voorlopig één dag in de week als stage bij ons de wijk gaat schoonhouden.”

Gemeente
Dans je Fit stelde voor de pilot een bakfiets ter beschikking. Ook kreeg het Driestroomhuis toestemming van de gemeente Montferland. Zij schonk Ogé en Frits bovendien hesjes en knijpers en haalt iedere maandagmiddag het verzamelde afval op. Ogé kan inmiddels niet wachten tot hij met zijn maatje aan de slag mag.

“Maandag na de schoolvakantie beginnen we”, zegt hij trots. “Dan ligt er waarschijnlijk ook nog veel troep op straat van het afgestoken vuurwerk.”Al hebben de twee waarschijnlijk ook genoeg werk aan het opruimen van de overige rotzooi. “Het is niet zo netjes om die op straat te gooien”, vindt Ogé. “Als je geen prullenbak ziet, kun je het ook even vasthouden en thuis weggooien. Maar ik snap het wel dat mensen hun afval af en toe op straat gooien.”

De pilot duurt drie maanden. Als hij slaagt, schaft Driestroomhuis Didam zelf een bakfiets voor de twee aan. Ook hoopt het zorgechtpaar een vervolg aan het project te kunnen geven. Kruitbosch: “Wij denken dat twee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt elkaar op deze manier prima kunnen aanvullen. Ze geven daarmee een zinvolle invulling aan hun leven, zonder daarbij een ander in de weg te zitten. Met dit soort combinaties houden we bovendien hun sociale netwerk in stand.”