BRAAMT – In een deel van de waterplas van recreatiegebied Stroombroek is zaterdag een blauwe drijflaag aangetroffen. In overleg met het waterschap en de provincie zijn er maatregelen getroffen. Inmiddels is de drijflaag verdwenen. Gisteren is het stuk strand aangepakt waar de blauwalg is aangetroffen om problemen in de toekomst te voorkomen.
“Er gaan verhalen de ronde dat er sprake is van botulisme type C voor watervogels. Nu er sinds zaterdag geen dode dieren meer gevonden zijn, is er geen reden tot zorg”, laat beheerder Leisurelands op de website weten. Leisurelands, Waterschap Rijn en IJssel en de Provincie Gelderland houden de situatie op Stoombroek de komende tijd nauwlettend in de gaten en nemen wanneer nodig maatregelen.
De provincie stelt geen waarschuwing in voor het zwemwater van Stroombroek. Zo lang het afgezette gedeelte wordt vermeden is er volgens Leisurelands niets aan de hand. Er is geen reden tot ongerustheid.
Wat ik mij afvraag is hoe kan er ineens een vrij ernstige blauwalg besmetting kan ontstaan? Dit gebeurt normaal gesproken alleen bij hoge temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Daar is nu toch zeker geen sprake van. Er zijn nu vele dode vissen en watervogels aangetroffen, ook treden er verlammingsverschijnselen op. Ik maak mij, vooral omdat er geen oorzaak bekend is, zeker wel ongerust.