’s-HEERENBERG – Zolang d’Olde Waskupen bestaat, loopt carnavalsgroep Peeskesbuurt al mee in de optocht. Daarbij werden inmiddels diverse eerste en tweede prijzen in de wacht gesleept. De groep had zondag dan ook een eer hoog te houden.
Tijdens hun zestigste deelname bleven de bewoners van de Peeskesweg en Slotlaan in ‘s-Heerenberg echter met lege handen.
Maar dat maakte de pret er niet minder om. Voor de meeste deelnemers aan de Waskupen-optocht is het meedoen namelijk belangrijker dan winnen. “Het gaat ons vooral om de gezelligheid en saamhorigheid”, zegt Jan van Driel namens Peeskesbuurt. “Persoonlijk vind ik het bouwen het mooiste. Al is het ook geweldig om die vele duizenden mensen langs de kant te zien staan, die allemaal jouw pronkstuk komen bewonderen.”
Peeskesbuurt deed mee in de categorie wagens met grote groepen. De groep bouwde een Amsterdams draaiorgel met als thema ‘Wi-j drèèje al 60 jaor met!’. Verkleed als markiezen liep de groep daarbij zondag door de straten van ’s-Heerenberg. “Omdat op een Amsterdams draaiorgel ook markiezen en Sissi-tantes staan”, vertelt Van Driel. “Dat we niet hebben gewonnen, verrast me niet. Het bleek toch best lastig om het orgel na te bouwen.”
De Tuger
Carnavalsgroep De Tuger en de Joeksers deden het zondag beter. Beiden lopen al bijna veertig jaar mee in de optocht en gingen niet voor het eerst met de prijzen aan de haal. In de categorie wagens met groepen van 15 tot 20 personen werd De Tuger zelfs eerste. De voormalige belangenvereniging bouwde een kop met een grote scheidsrechtersfluit, waarbij de heren verkleed gingen in bling-bling pakken beplakt met bankbiljetten en de dames in rode jurken met fluitjes. Daarbij deelden ze onderweg aan het publiek drieduizend fluitjes uit. Het thema was dan ook ‘Alles drèè-jt um de duit en de fluit’.
“Het bouwen is altijd een groot feest”, vindt secretaris Gerard Kortbeek. “Maar die vier dagen op straat zijn het hoogtepunt van het carnaval. Het carnaval zit de echte ’s-Heerenbergenaar in de genen. Wij woonden vroeger aan de Oude Doetinchemseweg, die altijd prachtig was versierd voor de optocht. Als 3-jarige stond ik al met een hoedje op mijn kop langs de kant van de weg. Ook bij mijn zoons stroomt het carnavalsbloed door de aderen. Eén woont er inmiddels in Groningen, maar komt speciaal voor het carnaval een weekend naar huis. Traditioneel staan er dan een pan soep en gebraden gehaktballen op tafel.”
Joeksers
Vriendengroep De Joeksers eindigde dit jaar op een tweede plaats in de categorie wagens met groepen met meer dan 20 personen. Het missen van het EK door het Nederlands Elftal was het onderwerp. “Als thema hadden we ‘Gin EK. Foute vleugelspöllers”, zegt Wilbert Esseling. “We hebben daarbij een wagen met piano (vleugel) gebouwd en gingen zelf verkleed in het oranje.”
Esseling liep met zijn groep dit jaar voor de 35ste keer mee. “De optocht blijft elk jaar een hele happening”, vindt hij. “Het carnaval is in ’s-Heerenberg echt van het volk. Alle buurten doen mee. Zij trekken gebroederlijk in een lange bonte stoet door de straten van de stad. Die onderlinge saamhorigheid en gezelligheid maken het zo mooi.”