DIDAM/NIEUW-DIJK/LOIL – De schuttersbogenroute in Didam telt dit jaar opnieuw een recordaantal bogen. Tijdens het schuttersfeest op zondag 2 en maandag 3 augustus rijden de fietsers onder 45 originele erebogen door. “Het is uniek dat er in één gemeente zoveel schuttersbogen staan”, zegt Harry Ketels.
Ketels is voorzitter van de Stichting Bevordering Toerisme Didam, die de bogenroute dit jaar voor de 22ste keer organiseert. Gezien het grote aantal bogen en de historie van het boog bouwen in de kern Didam en de kerkdorpen Nieuw-Dijk en Loil vindt hij dat de route meer waardering verdient dan ze nu krijgt.
“De historie van het bouwen van een ereboog voor de schutterijen gaat tot zeker honderd jaar terug”, weet Ketels. “Al jaren wordt dit in de voormalige gemeente Didam gekoppeld aan een fietsroute. Die trekt jaarlijks duizenden fietsers. We hebben daarom een verzoek ingediend om de schuttersbogenroute op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te plaatsen, waarmee ze de status krijgt die ze verdient.”
Die erkenning moet het voor de stichting ook makkelijker maken om meer ondersteuning bij de organisatie van het evenement te krijgen. Die organisatie is nu in handen van slechts twee personen. “Dit jaar heb ik de route alleen met Gerard de Lange uitgezet”, vertelt Ketels. “We kunnen er dus best wat mensen bij gebruiken.” Daarbij is het budget van de stichting minimaal. “De euro die de mensen voor de routebeschrijving moeten betalen, is onze enige inkomstenbron.”
Daarvoor krijgen de fietsers een route van ongeveer 32 kilometer door de kernen en het buitengebied van de drie dorpen aangeboden. De route start bij het voormalige gemeentehuis aan de Burgemeester Kronenburglaan. Vanuit Didam gaan de fietsers naar Nieuw-Dijk, Loil en de buurtschappen Greffelkamp en Oud-Dijk. Onderweg wacht ze bij de zeven horecabedrijven, die worden gepasseerd, een verrassing.
Bevrijding
Ook zijn er in de route door de Oudheidkundige Vereniging Didam acht locaties aangegeven die een bijzondere betekenis hebben gehad in de Tweede Wereldoorlog. “Om iets extra’s aan de route toe te voegen, hebben we vorig jaar voor het eerst de samenwerking met de OVD gezocht”, zegt Ketels. “Toen stond er een historische beschrijving van de zeven horecalocaties in de route. Omdat het dit jaar zeventig jaar is geleden dat we door de Canadezen werden bevrijd, hebben we voor dat thema gekozen.”
Zo komen de fietsers in Loil door de Kloosterstraat, waar vier dagen na de bevrijding nog twee meisjes de dood vonden toen achtergebleven munitie in de meisjesschool ontplofte. Maar rijden ze ook langs de woning aan de Kerkstraat 12, waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van Hanns Albin Rauter bevond.
Ketels: “Rauter was een zeer gevreesd persoon, die het bevel voerde over alle Duitse politie-eenheden in ons land. Ik denk dat heel veel mensen niet wisten dat hij zijn hoofdkwartier in Didam had. Het is mooi dat we in de route kunnen laten zien waar dat precies heeft gestaan. Zo leren de mensen tijdens het fietsen ook nog wat over deze omgeving.”