DIDAM/LOIL/NIEUW-DIJK – In 2015 is het zeventig jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Dit wordt in het land gevierd met tal van activiteiten. Ook in de voormalige gemeente Didam vinden verschillende festiviteiten plaats. Die beginnen op vrijdag 3 april, de datum dat Didam, Loil en Nieuw-Dijk in 1945 werden bevrijd door de Canadezen.
Waar Bevrijdingsdag dit jaar gewoon op 5 mei wordt gevierd, willen de Oudheidkundige Vereniging Didam en het Oranjecomité op (Goede Vrijdag) 3 april één keer uitgebreid stilstaan bij de bevrijding van de voormalige gemeente Didam. Zij roepen daarom iedereen in de drie dorpen op om die dag te vlaggen, als eerbetoon aan onze bevrijders en oorlogsslachtoffers. Zij geven zelf het goede voorbeeld door om 10 uur ’s morgens de vlag te hijsen bij het oorlogsmonument op het Lieve Vrouweplein (bij Jan & Jan).
Historie
De Achterhoek, Overijssel en de noordelijke provincies werden bevrijd door het Canadese 2e legerkorps. Zij zetten zich op Goede Vrijdag 30 maart 1945 vanuit Duitsland in beweging en overschrijden snel daarna de Nederlandse grens.
Ook voor Didam begint deze dag de laatste fase van de oorlog. Mensen uit Nieuw-Dijk zien geallieerde tanks, komende vanuit Beek via Kilder en Wehl, posities innemen in hun buurtschap. Ze zijn zich nog maar nauwelijks bewust van het feit dat de bevrijding op handen is. De tanks nemen deze dagen in het buitengebied van Nieuw-Dijk de Duitse stellingen onder vuur. Verschillende huizen vliegen hierbij in brand. De gevechten eisen ook burgerslachtoffers. Zo vinden Bernd Bodde en Ben Verwaaijen kort voor de bevrijding nog de dood.
Veel meer weerstand ondervinden de bevrijders niet in Didam en voor de dageraad van 3 april, om 2 uur ’s nachts, was geheel Didam bevrijd. De volgende dag vertrok het regiment alweer om zich te vervoegen bij andere onderdelen van het Canadese leger, op weg om de rest van Nederland te bevrijden.