Achterhoek als ‘broedkamer’ voor nieuwe producten en diensten

ULFT – De Achterhoek is op Eindhoven na de meest innovatieve regio van Nederland. Achterhoekers zijn er zich echter onvoldoende van bewust wat ze allemaal kunnen en doen. Om het ondernemende karakter van deze regio zichtbaar te maken, wordt op initiatief van het Graafschap College van 25 tot en met 28 maart het Innovatiefestival gehouden.

Achterhoek NVOp het terrein van de DRU Cultuurfabriek in Ulft komen in vier dagen tijd vertegenwoordigers van het onderwijs, jonge en gevestigde ondernemers en instellingen samen voor een grootschalige manifestatie rond vakmanschap en innovatie. “Daar willen we laten zien hoe vindingrijk, ondernemend, hardwerkend en sociaal we zijn”, zegt René van Gils, bestuursvoorzitter van het Graafschap College. “De Achterhoeker heeft echter ook als eigenschap bescheiden te zijn. Dat siert ze, maar zo word je wel door mensen die minder bescheiden zijn aan de kant geduwd.”

Campagne
Het Innovatiefestival moet volgens Van Gils de aftrap zijn van een publiciteitscampagne, waarin de Achterhoek aan de buitenwereld laat zien wat ze allemaal in haar mars heeft. Als het over technologische ontwikkelingen gaat, hebben we het al gauw over Brainport Eindhoven. “Maar in de Achterhoek gebeurt het ook”, vindt Van Gils. “Het is een ‘broedkamer’ voor nieuwe diensten, producten en vakmensen. We hebben een aantrekkelijk ondernemersklimaat en het is hier ook nog eens fijn wonen en leven.”

Om dat zichtbaar te maken, wordt voor de innovatieweek de term Nieuw Vakwerk, Achterhoek NV, gelanceerd. Een collectief aan mensen, bedrijven en instellingen met Achterhoeks vernuft, de doenersmentaliteit en verbindende kracht, die de regio een warm hart toedraagt. Zij presenteren zich tijdens het festival.

Dat festival begint op 25 en 26 maart met een managementconferentie voor alle mbo-instellingen van Nederland. “Die conferentie is ook de aanleiding voor het festival”, vertelt Van Gils. “Wij zijn dit jaar aan de beurt om de tweejaarlijkse conferentie te organiseren, waarvoor zo’n elfhonderd mensen uit heel Nederland naar de DRU komen. Toen dachten we ‘als we dan toch dat terrein afhuren, kunnen we net zo goed een innovatiefestival organiseren’.”

Zo vindt er donderdagmiddag een Young Event plaats voor jonge ondernemers en studenten. Op vrijdag is er een ondernemersdag voor de Achterhoek. Zaterdag van 10 tot 15 uur gaan de deuren van het Innovatiefestival tijdens de publieksdag open voor iedereen. De publieksdag is een combinatie van de jaarlijkse regionale Techniekdag, het filmfestival en een doedag van het Graafschap College met veel innovaties vanuit de diverse opleidingen.

Activiteiten
“Het festival moet een eerste aftrap zijn van een serie activiteiten op het gebied van innovatie”, zegt Van Gils. “Zo start op 12 juni in de DRU ook het project ‘Gelderland maakt het’.” Meer informatie over het Innovatiefestival en deze activiteiten is te vinden op www.achterhoeknv.nl. Hier staat ook het complete programma met alle deelnemers aan het festival vermeld.