Sjanté zet vrouw centraal in lijdensverhaal ‘De Passie Loil’

LOIL – Het lijdensverhaal van Jezus is al op vele manieren vertolkt. Popkoor Sjanté vertelt het verhaal dit jaar op eigentijdse wijze vanuit het oogpunt van de vrouw. In ‘De Passie Loil’ staat Maria, de moeder van Jezus, centraal. Sjanté brengt het lijdensverhaal op 1, 2 en 3 april in de kerk van Loil.

Popkoor Sjanté repeteert samen met de andere spelers van 'De Passie Loil' op woensdagavond in de kerk in Loil. Pallets en houten kratjes vormen het decor.
Popkoor Sjanté repeteert samen met de andere spelers van ‘De Passie Loil’ op woensdagavond in de kerk in Loil. Pallets en houten kratjes vormen het decor.

Met ‘De Passie Loil’ wordt een vervolg gegeven aan het succes van 2013, toen het lijdensverhaal voor het eerst door Sjanté werd neergezet. “Maar het wordt een heel ander stuk dan de vorige keer”, verzekert regisseur en muzikaal leider Hein Harmsen. Het zijn de vijf Maria’s die nu het verhaal vertellen. “Het verhaal leent zich er prima voor om er een andere draai aan te geven. Daardoor blijft het eigentijds. Er zijn nog wel tien verschillende invalshoeken te verzinnen.”

Het verhaal werd geschreven door Yvonne Harmsen, één van de leden van het popkoor. Ze wijdde er bijna een studie aan om dit keer ‘de andere kant’ van het lijdensverhaal te laten zien, dat de mensen niet zo goed kennen.

“Maria komt in de bijbel nauwelijks voor”, zegt ze. “Dus heb ik de nodige research moeten doen om meer te weten te komen over de rol van moeder Maria en de andere vier vrouwen, waar Jezus van hield. Zo stond in de Nag Hammadi geschriften, die in 1945 in Egypte werden ontdekt, dat de apostel Petrus kennelijk jaloers was op de rol en status van Maria Magdalena, de vrouw van Jezus. Dat komt in ons verhaal dan ook terug.”

Opdracht
Maria wordt in ‘De Passie Loil’ bewust als een hele sterke vrouw neergezet. Een moeder die veel verdriet heeft om het verlies van haar jongste zoon Jezus, maar die haar leven vervolgens ook weer oppakt. “Ze had namelijk nog vier kinderen, voor wie ze er na de dood van Jezus moest zijn”, weet Harmsen inmiddels. “Het was namelijk niet alleen Jezus die een opdracht had, Maria had die ook: het opvoeden van haar kinderen ondanks het grote verlies van haar jongste zoon.”

Daarmee krijgt het stuk ook zijn eigentijdse karakter. Verlies en lijden zijn van alledag. Dat was tweeduizend jaar geleden zo en dat is het nu nog. “Daarom is ‘De Passie Loil’ voor iedereen zo herkenbaar en is het ook voor mensen die niet gelovig zijn een bezoek waard”, zegt Hein Harmsen.

Muziek
Hein Harmsen arrangeerde als dirigent van Sjanté alle muziek in het stuk zelf. “Ook de muziek is heel herkenbaar”, vindt hij. “We zingen bekende Engelstalige popnummers en Nederlandstalige liedjes, passend bij de sfeer van de scènes. Daarbij worden we begeleid door een combo van muzikanten.” Zo spelen Marinus van Uum (basgitaar) van Niweto, zijn vrouw Monique (dwarsfluit) en drummer Auke Rasing van Amicitia mee.

‘De Passie Loil’ begint alle avonden om 20 uur. Kaarten voor de voorstellingen zijn voor 6 euro verkrijgbaar bij cafetaria ‘De Papegaai’ aan de Wehlseweg in Loil of via de website www.sjante.nl. “We proberen de drempel zo laag mogelijk te houden en willen mensen die met het hele gezin komen niet teveel laten betalen. Vieren doe je namelijk met elkaar.” De kaarten voor de vrijdag zijn inmiddels uitverkocht.