DIDAM – In 2025 is het tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het Oranjecomité Didam viert dit op een bijzondere manier. Vanaf dinsdag 8 april, vijf dagen na de bevrijding van Didam, organiseert ze namelijk een 6-daagse reis naar Krakau, Auschwitz en Birkenau. Onderweg worden ook de steden Dresden en Berlijn aangedaan.
“We wilden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog eens op een andere manier herdenken dan we in voorgaande jaren deden”, vertelt Pieter Jan van den Berg, voorzitter van Oranjecomité Didam. “Dat doen we onder andere met een bezoek aan de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau, waar zovelen de dood vonden. Op donderdag gaan we ’s morgens eerst naar Auschwitz en ’s middags volgen we dezelfde route als de gedeporteerden in Birkenau. Dat wordt dus een zeer indrukwekkende dag.”
Leukebusuitjes.nl
Het Oranjecomité Didam organiseert de reis naar Polen met Leukebusuitjes.nl. Samen met Rob Mos, die de bus rijdt, is het programma samengesteld. Mos brengt de reizigers naar hun bestemmingen in Duitsland en Polen en boekt de hotels. Ook heeft hij de Nederlandstalige gidsen geregeld, die de deelnemers door Krakau, Auschwitz en Birkenau leiden.
“In Auschwitz en Birkenau maken we gebruik van twee zeer ervaren gidsen. Er mogen namelijk maximaal 29 mensen per groep mee en we hopen op een volle bus”, zegt hij. “Voor Krakau hebben we één van de twee gidsen tot onze beschikking. Hij verzorgt al bijna dertig jaar de stadstour en de excursie naar de beroemde zoutmijnen voor bekende Nederlandse reisorganisaties. Volgens een collega-chauffeur, die ik onderweg tijdens de reis naar Berlijn sprak, doet hij dat op een fantastische manier.”
Bezoek aan beroemde zoutmijnen
Op de heenweg naar Polen wordt er een tussenstop gemaakt in Dresden. Woensdag gaat de reis verder naar Krakau, waar de bus in de vroege avond aankomt. Een dag later volgt het bezoek aan Auschwitz en Birkenau. “Vrijdagmorgen maken we een stadswandeling door het historische centrum van Krakau”, weet Van den Berg. “In de middag bezoeken we de beroemde zoutmijnen van Wieliczka, waar we de ondergrondse sculpturen, een kapel en de gangenstelsels van zout kunnen bewonderen. De rondleiding eindigt met een lift terug naar de oppervlakte.”
Zaterdags zet Mos de terugreis in en is er een overnachting in Berlijn. Van den Berg: “Hier maken we ’s avonds nog een wandeling langs bezienswaardigheden als de Fernsehturm en de Joodse wijk. De volgende ochtend brengen we een bezoek de Bernauerstrasse, waar onder andere een bezoekerscentrum en een intact deel van de Berlijnse Muur te zien zijn. Daarna gaat de reis terug naar Nederland.”
Inschrijven
Hoewel de busreis wordt georganiseerd vanuit Didam, is de reis bedoeld voor bewoners van heel Montferland. Naast Didam is er dan ook een opstapmogelijkheid in ’s-Heerenberg en mogelijk in Zeddam. “Maar ook mensen van buiten de gemeente mogen uiteraard mee”, benadrukt Van den Berg. “Zij kunnen zich inschrijven tot 10 januari. Om de reis door te kunnen laten gaan, hebben we 44 deelnemers nodig. Op dit moment zitten we ongeveer op de helft.”
Boeken voor de busreis kan via Captain Ticket. Hier is ook meer informatie over de reis, hotels en het programma te vinden.
Holocaustherdenking
Naast de trip naar Krakau, Auschwitz en Birkenau organiseert het Oranjecomité Didam volgend jaar nog meer activiteiten in het kader van tachtig jaar vrijheid. Zo neemt ze op maandag 27 januari deel aan de holocaustherdenking, die ’s middags in ’s-Heerenberg en Zeddam plaatsvindt en ’s avonds in Didam. “Het is een Joodse traditie dat mensen worden herdacht met steentjes”, vertelt Van den Berg. “Voor de herdenking worden schoolkinderen uitgenodigd een steentje te zoeken, dat te beschilderen en het neer te leggen. Ook worden er die avond zeven Stolpersteine neergelegd op plekken waar Joden in Didam hebben gewoond.”
Rondgang, concert en festival
Op 3 april wordt vervolgens de bevrijding van Didam gevierd. Op 4 mei is het dodenherdenking. “Bevrijdingsdag op 5 mei vieren we niet, omdat er dan al kermis is in Didam”, legt Van den Berg uit. “Die festiviteiten hebben we verplaatst naar 10 mei. We beginnen ’s avonds met een optocht door Didam, waaraan onder andere de zeven Didamse schutterijen en vier muziekverenigingen hun medewerking verlenen. Ook rijden er diverse militaire voertuigen en landauers mee.”
De rondgang eindigt bij de markthal, waar een concert met de Lowland Brigade Pipe Band uit Zwolle plaatsvindt. Zij spelen ook een nummer met Britt Greven, die onlangs in de finale van Holland’s Got Talent stond. De avond wordt afgesloten met een bevrijdingsfestival met lokale muzikanten en dj’s. “Zo is er voor elk wat wils”, besluit Van den Berg. “Voor zowel jong als oud.”
Het spoor naar concentratiekamp Birkenau. Foto pr