NIEUW-DIJK – De kabouters in het Meikamerbos in Nieuw-Dijk staan er deze winter warmpjes bij. De senioren uit het dorp hebben de afgelopen maanden 63 mutsjes gebreid en gehaakt, die vrijdag door de vrijwilligers van de bosgroep op de kabouterhoofdjes worden gezet. Ook de paddenstoelen in het bos krijgen een mooi rood dekje met witte stippen.
Annie Boerstal (86), Marian Scholten (79) en Ina Lucassen (66) waren de meest fanatieke handwerksters. De trouwe deelneemsters aan de ochtenden van Seniorenwerk Nieuw-Dijk breiden en haakten de mutsjes en dekjes echter vooral thuis. “’s Avonds is er toch niks op de televisie”, zegt Scholten, die 32 witte randjes om de mutsjes haakte. “Zo lijken ze toch mooier dan alleen maar in het rood”, vindt ze. “Door de witte randen zitten ze bovendien wat strakker om de hoofdjes van de kabouters.”
Seniorenochtenden
De drie schuiven bijna wekelijks aan bij de dinsdagse seniorenochtenden in dorpshuis De Meikever in Nieuw-Dijk. De ene keer wordt er gehandwerkt, de andere keer een spelletje gespeeld of solo gekaart en dan weer worden er cupcakes gebakken. “Maar het gaat vooral om het babbeltje en de gezelligheid”, benadrukt vrijwilligster José Peters. “Vandaag hebben de dames kerststukjes gemaakt en de mannen gekaart. Er waren zelfs wat oud-inwoners, die nu in een verpleeghuis in Duiven of Westervoort wonen.”
Peters begeleidde het ‘kaboutermutsjesproject’ vanuit Seniorenwerk Nieuw-Dijk op verzoek van de Meikamerbosgroep. Zij legde vorig jaar een kabouterpad in het Meikamerbos aan. Langs een wandelroute van 760 meter zijn tal van kabouters en paddenstoelen geposteerd. Het idee voor het pad ontstond tijdens de aanleg van een beweegtuin, crossbaan en jeu-de-boulesbaan bij het bos achter de voetbalvelden van Sprinkhanen.
Ontstaan kabouterpad
“Er waren eigenlijk plannen voor een klompenpad, maar die hebben we op de lange baan geschoven”, vertelt Eef Wanders namens de bosgroep. “Vervolgens vroeg mijn vrouw Cockie zich af of een kabouterpad dan niet leuk was. Dat idee sloeg bij velen aan. Er werden tal van kabouters aangeboden en we kregen de nodige hulp bij de aanleg van het pad.”
Sindsdien is er ook genoeg belangstelling voor het gebruik van het pad. Niet alleen van de mensen in Nieuw-Dijk en hun kinderen, maar ook van buiten het dorp. “Zo kwam er in de zomermaanden elke maand een groep van de kinderopvang naar het bos”, weet Thea Wolters. “Ook hebben we de Oekraïners in het dorp erbij vertrokken. Frans Giesen uit Loil heeft bovendien een mooie kabouter en paddenstoel uit een boomstam gezaagd en langs de route geplaatst.”
‘11jes-plein’
Dat het pad inmiddels jong en oud verbindt, blijkt uit de laatste initiatieven langs het pad. Op initiatief van een groep jeugdleden van carnavalsvereniging De 11jes wordt bijvoorbeeld een ‘11jes-plein’ aangelegd. “We hebben van hen een hele serie kleine kaboutertjes gekregen, die waren gebruikt tijdens de jeugdpronkzitting”, vertelt Willem Wolters. “Die hebben we op schijfjes hout vastgemaakt en die brengen we in het bos samen op het ‘11jes-pleintje’.”
En vrijdag worden dus de kerstmutsjes op de hoofden van de kabouters gezet. De mutsjes hebben allemaal een ander formaat. “We hebben alleen de mutsen voor de twee grote kabouters gepast”, zegt Peters. “In het kader van ‘wie de muts past, zet ‘m op’ hebben de drie dames de andere mutsjes op de bonnefooi gebreid en gehaakt. We zijn ook een ochtend naar het bos geweest om ze te passen en te kijken of we er genoeg hadden”, vult Lucassen aan. “Nu hebben we er zeker genoeg voor alle kabouters in het bos.”
Wandeling en kerstmarkt
Wie interesse heeft om de ‘aangeklede’ route over het kabouterpad te bewandelen, kan dit wellicht zaterdag 14 december in combinatie met een bezoek aan de kerstmarkt in de Antonius van Paduakerk doen. Deze vindt van 13.00 tot 17.00 uur plaats. “De kerk ligt op loopafstand van het Meikamerbos”, zegt Peters. “Dus wie nieuwsgierig is naar het resultaat van onze handwerkactie kan nog even een klein ommetje maken.” Het kabouterpad is via de Meikamerlaan te bereiken. De wandelroutes zijn bewegwijzerd en staan beschreven op het bord (foto) bij de naastliggende beweegtuin.
Hoofdfoto: De mutsjes werden gehaakt door Annie Boerstal (vooraan), Ina Lucassen (midden) en Marian Scholten (achteraan).