DIDAM – De Voedselbank, Kledingbank en Groentetuin Montferland openden zaterdag de deuren voor het publiek. Om meer bekendheid te krijgen, maar ook om nieuwe vrijwilligers te werven. “Veel mensen hebben namelijk geen idee hoe het hier werkt”, merkt voedselverwerver Kees van Hees van de Voedselbank.
“Ze denken dat cliënten bij ons afgeschreven producten krijgen; afgedankt brood en voedsel dat over de datum is. Maar dat is natuurlijk onzin. Wij hebben ons ook te houden aan de regels die zijn vastgelegd in de Warenwet. Onze klanten krijgen dezelfde etenswaren als die in de reguliere winkels liggen. Sterker nog, veel bedrijven zijn verplicht om één procent extra te produceren voor de voedselbanken.”
Belangstellenden konden zaterdag met eigen ogen zien hoe het bij de Voedselbank werkt, wat er in de Groentetuin wordt gekweekt en voor wie de Kledingbank is. De drie instellingen, met allen een eigen bestuur, trokken hiervoor tijdens de open dag gezamenlijk op. Op drie verschillende locaties in Didam toonden vrijwilligers hoe zij wekelijks, en soms zelfs dagelijks, bezig zijn met de bestrijding van armoede in de gemeente Montferland.
Voedselverwerving
Zo is Kees van Hees (70) inmiddels drie jaar voedselverwerver voor de Voedselbank. “Mijn taak is om alle spullen binnen te halen”, vertelt de Didammer. “Twee keer per week halen we onze vaste producten op in het distributiecentrum in Arnhem. Die worden aangeleverd door verschillende bedrijven als Albert Heijn, PLUS Supermarkt en de Groente & Fruitbrigade. De Groente & Fruitbrigade ontvangt partijen buitenbeentjes en overschotten van telers of handelaren. Die kunnen wij dan weer uitdelen aan onze klanten.”
De groenten voor Voedselbank Montferland worden echter grotendeels zelf gekweekt in de eigen Groentetuin, dus die hoeven niet in Arnhem te worden opgehaald. Verder werft Van Hees voedsel tijdens periodieke winkelacties of koopt hij ze in met geld dat is geschonken door sponsoren en donateurs. “Afgelopen week hebben onze vrijwilligers bij Albert Heijn in Didam gestaan, waar klanten 68 kratten vol boodschappen hebben geschonken.”
Verantwoordelijk voor alles wat rolt
Al die producten worden door de chauffeurs en bijrijders opgehaald en verdeeld over de verschillende vestigingen van de Voedselbank. Harry Visser (76) uit Didam is bestuurlijk verantwoordelijk voor alles wat rolt bij de instelling, dus ook voor het transport. “We hebben zelf een bus met een aanhanger, waarmee we alle producten vervoeren”, zegt hij. “Op de woensdagochtenden halen we de spullen op in Arnhem. Op vrijdag zijn we de hele dag onderweg. Dan halen we onder andere de versproducten op en vervoeren we alles naar onze uitgiftepunten in ’s-Heerenberg en Didam.”
Visser is al sinds januari 2010 actief als vrijwilliger voor Voedselbank Montferland. Naast dat hij verantwoordelijk is voor alles wat rolt, is hij ook gebouwbeheerder en springt hij bij waar het nodig is. “Bij de Voedselbank hebben we momenteel bijna negentig vrijwilligers”, weet hij. “Dat is best veel, maar we kunnen nog wel wat mensen gebruiken. Vooral chauffeurs en bijrijders zijn welkom. We zijn allemaal niet meer de jongsten en het werk is best pittig. Met wat extra vrijwilligers kunnen we de anderen een beetje ontlasten.”
Extra handjes nodig
Zelf werkt Visser zo’n twintig tot dertig uur in de week voor de Voedselbank, anderen helpen een halve dag per maand of een paar uurtjes per week mee. “Alles is prima”, zegt Visser. “Alle handjes zijn welkom. We zijn blij met iedereen die iets voor onze organisaties kan betekenen. Je krijgt er ook veel voor terug. Niet alleen een heel leuk team, maar ook de voldoening om iets voor een ander te betekenen.”
Groentetuin van de Voedselbank
Ook bij de Groentetuin kunnen ze nog wel wat extra handjes gebruiken. Hier werken inmiddels zo’n twintig mensen. Harry Peters is al vanaf de start in 2018 vrijwilliger bij de Groentetuin. “Schutterij St. Isidorus in Oud-Dijk is ooit met het voedselproject gestart”, weet Peters nog. “Toen zij er in 2018 mee stopte, hebben Bart Jan Krouwel en Ineke Derkzen het voortgezet. Zij hebben Nancy van Wessel en mij gevraagd toe te treden tot het bestuur van de stichting Groenteteelt.”
Vanaf het voorjaar tot het najaar helpt Peters elke week zo’n zes uurtjes mee aan de productie van het voedsel. “Elke vrijdagmorgen starten we om 7.30 uur met het oogsten van de groenten”, vertelt hij. “Deze worden dan gewassen en in kratten gepakt. Daarna worden ze naar de Voedselbank gebracht en verdeeld onder de cliënten. Vervolgens poten we weer nieuwe groenten en doen we tot een uur of twaalf allerlei dingen die in de groentetuin noodzakelijk zijn. Ook doordeweeks werken we regelmatig in de tuin.”
Peters doet het al jaren met veel plezier. “We hebben een leuke groep mensen, die fijn met elkaar werken. Op tijd is er koffie met een koek. Iedereen weet ook dat het voor een zeer goed doel is. De meeste zijn ook al jaren vrijwilliger, dat zegt ook wat. Toch kunnen we er best nog wat mensen bij gebruiken. Zij zijn op vrijdagmorgen van harte welkom aan de Luijnhorststraat 3 in de buurtschap Greffelkamp.”
Foto: V.l.n.r. Vrijwilligers Kees van Hees, Joost van den Broek (verantwoordelijk voor de voedselveiligheid) en Harry Visser van Voedselbank Montferland.