’s-HEERENBERG – Het St. Antoniusgilde in ’s-Heerenberg bestaat al 450 jaar. Toch organiseerde de broederschap nog nooit een evenement van formaat. Daar komt dit weekend verandering in met de eerste Kringdag Montferland, middenin in de stad. “Dit wordt het hoogtepunt in onze historie”, zegt luitenant en secretaris Sander van den Bosch.
“Maar ook retenspannend hoe het allemaal gaat verlopen”, vindt hij. “We hebben een kleine club met ongeveer tachtig leden, waarvan zo’n twintig echt actief. Met die groep hebben we het evenement neergezet. Gelukkig hebben we daarbij wel de nodige hulp gehad van andere verenigingen uit de kring en uit ‘s-Heerenberg, maar toch. Zondag ontvangen we maar liefst zeventien schutterijen in de stad, waaronder drie gastverenigingen en één vriendenvereniging. Iedereen komt, er heeft niemand afgezegd.”
Duitse vrienden
Dit betekent dat er zo’n 1100 schutters naar ’s-Heerenberg komen. Daaronder ook een Duitse vereniging. “Schützenbruderschaft St. Sebastian uit Emmerich am Rhein wil eens kijken hoe we het in Nederland doen”, vertelt Van den Bosch. “Zij zijn daarom als vriendenvereniging uitgenodigd.” De andere gasten zijn het gilde St. Oswaldus uit Stokkum, schutterij St. Antonius uit Lengel en de Huissense Gilden. “De eerste twee horen bij de Kring Achterhoek. Daar wordt dit jaar geen kringdag gehouden, dus zij waren blij met onze uitnodiging, op een steenworp afstand van hun eigen dorp.”
Jubileum
Met de organisatie van de Kringdag Montferland viert de broederschap St. Antoniusgilde haar 450-jarig bestaan. Al is de broederschap waarschijnlijk al veel ouder. “We zijn ooit ontstaan ter verdediging van het kasteel”, weet Van den Bosch. “In het archief van Huis Bergh ligt het oudste gildeboek van het St. Antoniusgilde, dat dateert van 1574. Dat is het eerste schriftelijke bewijs van ons bestaan. Daarom houden we dat jaartal aan als begin van onze geschiedenis.”
Samenwerking
Het St. Antoniusgilde had echter nog een reden om de Kringdag Montferland dit jaar naar ’s-Heerenberg te halen. Het gilde hoopt aan de organisatie van het evenement ook wat contacten over te houden met andere verenigingen, binnen en buiten ’s-Heerenberg, en met het bedrijfsleven.
“Het schuttersfeest en de kermis leven hier natuurlijk lang niet zo als in bijvoorbeeld Didam. In ’s-Heerenberg draait het vooral om het carnaval en voetbal. Het mooie is dat er nu door de kringdag een samenwerking is ontstaan met d’Olde Waskupen en FC Bergh. De voetbalvereniging heeft al haar wedstrijden afgelast om zondag het defilé te laten plaatsvinden op haar velden. Verder hebben we het verkeers- en mobiliteitsplan van de Waskupen mogen gebruiken als basis voor de onze. Eén van de bestuursleden van de carnavalsvereniging is bovendien zondag de marsleider. Beide verenigingen zorgen ook voor de nodige vrijwilligers.”
Daarnaast krijgt het gilde hulp van de Sociëteit, die haar pand ter beschikking stelt als uitvalsbasis voor de commandanten. Ook neemt zij zondag de bar voor haar rekening. “Daarbij verlenen de gemeente Montferland, Stichting Montferland Marketing en de ondernemers in de binnenstad alle medewerking. Zo zetten restaurant HJ’57 en Grandcafé De Snor vrijdag- en zaterdagavond de complete line-up neer voor de Molenpoort Feesten in onze feesttent op De Bleek.”
Hier omheen vinden zondag alle wedstrijden van de kringdag plaats. De feesttent staat centraal tussen het schiet- en majoretteterrein, de bielemankooien, het vendelplein, ringrijden en de kinderspelen. “De Gracht zet naast de tent een eetkraam neer. De munten die we die dag uitgeven, kunnen schutters en bezoekers ook kwijt bij de omliggende horeca. Zo werkt iedereen in ’s-Heerenberg mee om er een geslaagd feest van te maken.”
Broederschap
Naast de steun van de lokale gemeenschap krijgt het St. Antoniusgilde vanuit de verenigingen binnen de Kring Montferland en de federatie eveneens alle medewerking. “Als gilde kennen wij geen bielemannen”, zegt Van den Bosch. “De organisatie van die wedstrijden wordt daarom helemaal opgepakt door schutterij St. Martinus uit Greffelkamp.”
Sint Isidorus uit Oud-Dijk faciliteert daarbij de schietmast en het ringrijden. “Zo hebben zij een stalen aanpassing aan de schietmast gedaan, zodat er aan de ene kant op een vogel en aan de andere kant op lepeltjes kan worden geschoten. Voor het kringkoningschap wordt er op de vogel geschoten, het korpsschieten is op lepels.”
Verder heeft het gilde veel informatie vanuit Nieuw-Wehl gehad, waar de kringdag vorig jaar plaatsvond. “En Barend van der Geest heeft ons vanuit de federatie geholpen met de nodige connecties. Zonder al die hulp hadden we als kleine club nooit zo’n evenement kunnen neerzetten. Daaruit blijkt maar weer dat de schutterijen broederschap, trouw en dienstbaarheid nog altijd hoog in het vaandel hebben staan.”
Programma
Het programma begint zondag om 9.15 uur met de ontvangst van alle verenigingen. De opening van de kringdag is om 10.30 uur op het terrein van FC Bergh. Van hieruit is om 11.00 uur de mars en het defilé. De wedstrijden in het centrum van de stad starten om 13.00 uur. Rond 17.00 uur is de prijsuitreiking en de installatie van de nieuwe koningen. De kringdag eindigt om 18.30 uur.
Foto: De kringdagcommissie van het St. Antoniusgilde met v.l.n.r. Johnathan Reessink, Peter Rosendaal, Kevin Greven, Maarten Noorlander en Sander van den Bosch. Op de foto ontbreken Jos Mijnen, Alfons Benen en André van den Bosch.