LOIL – Twee weken geleden traden ze nog op tijdens het carnavalsfeest van prins Jeroen de tweede. Zondag is de prins van De Vrolijke Drammers één van de genodigden op het feestje van de meiden van de dansgarde van de Loilse carnavalsvereniging. In ’t Hart van Loil vindt morgen na 44 jaar eindelijk weer eens een dansgardefestival plaats.
“Als dansgarde zijn we onderdeel van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers, die dit jaar 66 jaar bestaat”, vertelt Minke Smits. Het carnavalsjubileum is voor de dansgarde de aanleiding voor de organisatie van het dansgardefestival in de eigen residentie in Loil. “Volgens onze oprichter en speciale gast Theet Harmsen was dat al 44 jaar geleden, tijdens het 22-jarig jubileum van de vereniging. Het werd dus wel weer eens tijd.”
Smits danste zelf ook jarenlang bij de dansgarde in Loil. Tegenwoordig traint ze samen met Miranda Scholten de drie jongste groepen dansmarietjes. Scholten was ook degene die het initiatief nam voor het festival. “Miranda wil dit al heel lang, maar ik hield steeds een beetje de boot af”, lacht Smits. “Nu moest ik er echter aan geloven, haha. Wij gaan elk jaar naar een dansgardefestival in de regio, dan is het ook leuk om het zelf een keer te organiseren.”
Unieke locatie
De twee worden hierbij gesteund door Naomi Seegers en Maud Steenkamp, die de leiding hebben over de oudste groep dansmarietjes. Met z’n vieren zetten ze het festival in de steigers. Daarbij geholpen door de mannen van de carnavalsvereniging. “Zij zijn van het sjouwen, de opbouw en aankleding van de kerk. Het idee was dat we alles konden laten staan na het carnaval. Met onder andere het podium is dat ook grotendeels gelukt, maar de aankleding moest afgelopen week weg omdat er een uitvaart was.”
Want naast het vieren van een feestje blijft de kerk ook de plek van afscheid nemen. Dat is soms lastig, maar maakt ’t Hart van Loil ook een unieke locatie. “We hebben in Bemmel weleens in de kerk gedanst, maar die ziet er niet meer uit als kerk en daar worden ook geen kerkdiensten meer gehouden. De festivals vinden meestal plaats in sporthallen of feestzalen. Ulft heeft met de DRU ook een bijzondere locatie.”
Garde- en showdansen
Voor het dansgarde festival staat er in de kerk, net als bij de pronkzittingen van De Vrolijke Drammers, een podium bij het altaar. Daaraan is een soort catwalk de kerk in gebouwd, waarop de diverse garde- en showdansen worden vertoond. Aan de zijkanten daarvan staan lange tafels voor het publiek, aangevuld met hangtafels achterin de kerk.
“We hopen dan ook op veel toeschouwers. Natuurlijk nemen alle groepen de nodige aanhang mee en zijn de carnavalsprinsen van de verschillende verenigingen present. De prinsen horen erbij en dat vinden de meiden hartstikke leuk. Maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Voor slechts 4 euro entree krijgen zij een prachtige show te zien.”
Zo komen er negen verenigingen uit de regio met diverse groepen naar ’t Hart van Loil. Bijna iedere groep laat twee dansen zien. ’s Ochtends worden de gardedansen vertoond, ’s middags de showdansen. “In totaal zijn er 52 optredens, die allemaal zo’n drie minuten duren”, weet Smits. “Die worden beoordeeld door een driekoppige jury, waar ook onze eigen Merel Balduk deel van uitmaakt. Zij kijken onder andere naar de choreografie, uitstraling en hoe het geheel eruitziet.”
Groei dansgarde
Loil is zelf vertegenwoordigd met 42 dansmarietjes. Daarmee heeft ze de grootste groep meiden van alle verenigingen. “En we blijven alleen maar groeien. Waar in de regio steeds meer verenigingen stoppen, staat bij ons de nieuwe aanwas alweer klaar. De meeste meiden komen ook nog eens uit Loil. Net als de carnavalsvereniging is de dansgarde in het dorp heel populair. Ook daarom is het mooi dat we nu eens zelf een dansgardefestival organiseren.”
Het dansgardefestival van De Vrolijke Drammers begint zondag 25 februari om 10.30 uur. De prijsuitreiking is om 16.30 uur. Voor de dansers en bezoekers is er een hapje en een drankje verkrijgbaar in ’t Hart van Loil.