NIEUW-DIJK – Schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk gaf vorig weekend de aftrap voor haar eeuwfeest. Zaterdag 19 juni was het precies honderd jaar geleden dat de schutterij werd opgericht. Die avond was er een ledenvergadering bij Steak’m en vlagden de leden en inwoners van Nieuw-Dijk voor de jubilaris. Op 10, 11 en 12 september wordt het 100-jarig jubileum echt gevierd.
In dat weekend vindt er op vrijdagavond een grote tiroleravond plaats met de Limburgse feestband Wir Sind Spitze. Op zaterdag is er voor de leden en genodigden ’s morgens een kerkdienst en ’s middags een receptie met aansluitend spätshoppen met medewerking van de Vesters Walder Muzikanten. Zondag staat er een regionaal schutterstreffen op het programma, waarvoor zich inmiddels 41 schutterijen hebben aangemeld.
“We gaan er van uit dat we tegen die tijd alles weer mogen en er geen coronabeperkingen meer zijn”, zegt voorzitter Ronnie Derksen. Naar verwachting komen er die dag zo’n 1500 schutters vanuit de hele provincie naar Nieuw-Dijk. “Eigenlijk hadden we op 12 september de Federatieve Schuttersdag mogen organiseren, maar de Federatie van Gelderse schuttersgilden en schutterijen ‘St. Hubertus’ heeft begin dit jaar al haar evenementen voor dit jaar al afgelast”, vertelt Hans Berendsen, voorzitter van de jubileumcommissie. “Daarom houden we nu zelf een alternatief concours.”
Schuttersconcours
Er zijn dan twee wedstrijden, het koning schieten en het hakken door de bielemannen. Verder houden de majorettes en muziekkorpsen diverse demonstraties. Berendsen: “Ook wordt er massaal (acrobatisch) gevendeld, waarmee we terugblikken op het wereldrecord vendelen in 2011. Maar we willen ook een nieuw Nederlands record vestigen door met zoveel mogelijk trommelaars de modelmars te spelen. Hiervoor hebben we ook alle trommelaars uit Limburg en Brabant aangeschreven.”
Voor het jubileumfeest hoopt schutterij St. Antonius bovendien op 8 en 9 augustus het jaarlijkse schuttersfeest te organiseren. Vorig jaar kon dat door de corona niet doorgaan. “We vieren het binnen de regels die dan gelden”, zegt Derksen. “Wat er op dat moment kan en mag, gaan we zeker doen. Het schuttersfeest gaat dus sowieso door, al weten we nog niet in welke vorm. Bij een kerkdienst mogen honderd mensen aanwezig zijn, die kunnen we gewoon houden. Daarbij motiveren we de groepen en buurten om een schuttersboog te bouwen. Met de overige zes schutterijen gaan we binnenkort in overleg wat er verder mogelijk is. Voor een eventueel defilé en feest moeten dan ook nog de vergunningen worden aangevraagd en verleend.”
Tijdens het schuttersfeest of in het jubileumweekend wordt bovendien het nieuwe standaardvaandel onthuld en in de kerk gewijd. “Dit wordt het derde standaardvaandel van de schutterij”, weet Berendsen. “Zaterdag 11 september willen we tijdens de receptie tevens het jubileumboek presenteren over honderd jaar St. Antonius.”
Historie
Schutterij St. Antonius werd op 19 juni 1921 opgericht door de toenmalige hoofdonderwijzer ‘meester’ De Ponti, de gebroeders Beursken, Hent van Wessel en pastoor Bijlard. Met name deze laatste vond dat ook het kerkdorp Nieuw-Dijk recht had op een eigen schutterij. Bij de oprichting telde de schutterij meteen al 120 leden en dat aantal is in de jaren gestaag gegroeid. Op dit moment is St. Antonius de grootste van zeven schutterijen in de voormalige gemeente Didam.
“Op 3 augustus 1921 is de oprichting koninklijk goedgekeurd en op 18 en 19 september dat jaar werd het eerste schuttersfeest gevierd”, weet Derksen. Dat vond plaats in een lappentent in de wei van Boerstal aan de Smallestraat. “Later is op de plek waar nu de schietpaal staat, naast de Meikever, een schutterstent gebouwd. Die brandde op 24 mei 1977 echter af. Daarna hebben ze nog een keer schuttersfeest in een lappentent gevierd en vervolgens was zaal De Knots tot 1996 ons onderkomen. Sinds die tijd vindt het feest in de tent van Visser plaats. Dit jaar moet dat voor het eerst weer gebeuren op de locatie waar vroeger ons schuttersgebouw stond. Terug naar de roots dus.”
Foto: Het bestuur van schutterij St. Antonius (Jhonnie Amting ontbreekt op de foto) bij één van de jubileumborden, die bij alle ingangen van Nieuw-Dijk staan.