Regels zijn nodig om het in de maatschappij geen chaos te laten worden. Maar regels moeten niet verstikkend zijn. Regels zijn er niet voor de overheid om zich er achter te verschuilen. Regels zijn er voor om een maatschappij goed te laten functioneren en dienen met een redelijke flexibiliteit gehanteerd te worden.
Er zijn overheidsdienaren die het begrip flexibiliteit niet kennen en star vasthouden aan de regels, zoals deze zijn opgesteld. Het kan ook zijn dat het voor sommige mensen een prettig gevoel geeft om een machtsmiddel in handen te hebben, omdat zij tenslotte kunnen bepalen wat wel of niet mag.
Neem nu de gemeente Montferland, waar het parkeerbeleid zo’n beetje de heilige koe dreigt te worden. Terwijl de leefbaarheid wordt aangetast, er woningnood heerst en er goedwillende ondernemers zijn die er energie en geld in willen steken om aan deze problemen iets te doen, houdt de gemeente Montferland stug vast aan het voor hun o zo belangrijke parkeerbeleid. Regels zijn nu eenmaal regels!
‘Wij moeten dichter bij de burgers staan.’ ‘De menselijke maat moet weer terug.’ ‘De overheid is er vooral om te faciliteren.’ ‘Leefbaarheid hebben wij hoog in het vaandel staan.’ ‘Wij moeten kansen voor jongeren creëren.’ Wat is het toch jammer dat al die loze kreten, die vooral voor de verkiezingen worden uitgeschreeuwd, slechts holle frasen blijken te zijn. Wat is het toch jammer dat al deze zogenaamde beloftes teniet worden gedaan door overijverige ambtenaren, die van menig zijn dat regels slechts op één manier te interpreteren zijn.
‘Bij het maken van regels is strengheid vereist, bij het toepassen genade’