Helaas maak ik af en toe mee dat bij een beëindiging van een samenleving een discussie ontstaat over de aflossing van de hypotheekschuld. In de meeste gevallen is het zo dat twee mensen samen een huis hebben gekocht. Ze spreken af dat ze allebei een vast bedrag overmaken op de en-of-bankrekening waar ze de vaste lasten van betalen, waaronder de rente en aflossing (annuïteiten) aan de bank.
Na een tijdje gaat één van hen meer verdienen en de ander minder waardoor het niet meer mogelijk is om een gelijk bedrag te betalen aan vaste lasten en ze komen dan min of meer stilzwijgend overeen dat de één meer bijdraagt omdat diegene meer op de en-of-rekening overmaakt dan de ander. Dat gaat een hele tijd zo door en het gaat prima totdat er een kink in de kabel komt en één van hen niet meer wil samenwonen. Ze gaan bij elkaar zitten en kijken hoe ze alles gaan verdelen.
Ze – laten we ze Marcel en Ina noemen – willen het samen goed oplossen en willen niet dat achteraf blijkt dat ze fouten gemaakt hebben en maken een afspraak bij mij. Er is een huis met een bepaalde waarde en nog een hypotheekschuld waar flink op is afgelost in die tien jaar dat ze samen zijn. Dan komt het probleem op tafel: Ina heeft meer gestort op de en-of-bankrekening dan Marcel. Op zich is dat niet verkeerd want ze hadden immers afgesproken dat Ina meer zou betalen omdat ze meer verdiende. Maar nu is ook de aflossing van de hypotheek betaald via die rekening.
Als je samen een huis hebt en samen een schuld bent aangegaan moet je die 50-50 aflossen en niet, zoals in dit geval blijkt, de een (Ina) meer dan de ander (Marcel). Ina heeft dus Marcel eigenlijk geld geleend zodat hij de aflossing die hij moest doen, maar niet uit zijn inkomen kon betalen, toch kon voldoen. Ina heeft meer afgelost dan zij juridisch zou moeten dus heeft Marcel nog een schuld aan Ina. Daar had dit stel niet op gerekend. Als zij zich dit van tevoren hadden gerealiseerd, hadden zij andere afspraken kunnen maken of was het in ieder geval geen verrassing geweest en hadden ze er rekening mee kunnen houden.
Zo zie je maar: beter eerst een gesprek bij de notaris voordat je gaat samenwonen, een huis koopt en een schuld aangaat. Kom eens langs, dan hebben we het erover en leg ik jullie wensen goed vast. Dan heb je in ieder geval minder zakelijke zorgen mocht het toch misgaan met de relatie.
Aletta Laarberg
De notaris die nog tijd voor je neemt!