’s-HEERENBERG – In kasteel Huis Bergh vond maandag, een dag voor Koningsdag, de traditionele lintjesregen plaats. Hier werden negen inwoners van de gemeente Montferland onderscheiden. Twee inwoners werden zelfs benoemd tot Ridder en Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Frans en Colette de Bruin-Wanrooij
Die eer was weggelegd voor het echtpaar De Bruin-Wanrooij uit Wijnbergen. Beiden zijn zeer actief voor de Nieuw Apostolische Kerk. Frans als diaken, voorganger en priester. Samen met zijn vrouw Colette organiseerde hij jarenlang de kinderweekenden voor zo’n honderd kinderen uit de kerkgemeenschap. In 2007 reisde Frans voor zendingswerk af naar Suriname.
Sinds 1981 zet het echtpaar zich in voor veel pleegkinderen. In 2004 richtte de twee Autimaat op. Autimaat is ontstaan vanuit de behandelmethodiek ‘Geef me de 5’ (gespecialiseerd in behandeling autisme). Met de oprichting van Autimaat konden zij aan de vraag blijven voldoen om hun kennis rondom autisme te delen.
Het bedrijf verzorgt cursussen, opleidingen en lezingen over autisme en in de loop van de jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een kennis- en opleidingsinstituut. Frans vertaalt zijn passie en missie naar de zorg en daarbij durft hij de niet gangbare paden te betreden door risico’s te nemen. Vanuit de locaties Doetinchem, Deventer en Arnhem begeleiden de inmiddels 120 medewerkers jaarlijks ongeveer 400 gezinnen.
Mevrouw De Bruin werkte In de jaren 1995 tot 2004 als ambulant begeleider en later ook als autisme-expert gewerkt voor stichting MEE. Al snel werd ze als autisme-expert ingevlogen in alle ingewikkelde vraagstukken rondom autisme. Alle input vanuit de praktijkervaring met alle pleegkinderen en in alle gezinnen resulteerde in het boek ‘Geef me de 5’. Hiervan zijn maar liefst 100.000 exemplaren verkocht en vertaald in vijf talen.
In 2015 startte het echtpaar een kinderopvang voor kinderen met een extra behoefte, waarbij het personeel blijvend wordt geschoold in de methodiek. De methodiek wordt gezien als een nieuwe taal, die ook door kinderen met autisme goed wordt begrepen en waarbij er geen miscommunicatie kan ontstaan. Voor al die werkzaamheden werd hij maandag benoemd tot Ridder en zij tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
De overige zeven gedecoreerden werden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Ankie Kramer
Ankie Kramer uit ’s-Heerenberg kreeg haar lintje voor haar inzet voor het fietsen en de Stichting Bergh in het Zadel. Zo speelde ze een grote rol bij het opstarten van fietsvereniging ‘De Grenslandrijders’ en is ze blijvend aanjaagster van het vrouwenfietsen. Ook was ze jarenlang parcourswacht bij de Henk Lubberding Wielerwedstrijden. We kennen haar echter vooral van haar werkzaamheden voor de Stichting Bergh in het Zadel, waar ze ruim twintig jaar secretaris en vrijwilliger is. Daarbij is ze sinds 1993 ook nog mantelzorger voor haar echtgenoot.
Diny Burgers
Diny Burgers verdiende een lintje voor haar vele werkzaamheden voor haar dorp Kilder. Hier is en was ze actief betrokken bij toneelvereniging Vrolijk, muziekvereniging St. Jan, P.C.I. Kilder (voorheen Caritas), de Zonnebloem, Dorpsraad Kilder en zette ze zich in voor de realisatie van een ontmoetingsplek voor jong en oud onder de naam ‘De Tolhoek’ bij SV Kilder. Verder was ze vijf jaar voorzitter van de locatieraad van de plaatselijke kerk, zong ze in het koor en was ze lector. Nu de parochie is gestopt, begeleidt ze nog altijd uitvaarten. Van 1996 tot 2005 was ze al actief in de Berghse politiek en in 2018 werd e gekozen tot gemeenteraadslid van de PvdA in de Montferlandse politiek.
Cor Limbeek
Didammer Cor Limbeek ontving uit handen van burgemeester Peter de Baat een lintje vanwege zijn jarenlange werkzaamheden voor de EHBO-vereniging Didam. Hij heeft ruim 28 jaar de rol van voorzitter op zich genomen. Van 1990 tot 2005 was hij de kartrekker van het EHBO Rayon de Liemers. Ook is hij vanuit de EHBO-vereniging al twaalf jaar betrokken bij de Nederlandse Hartstichting. Tot slot houdt hij sinds zijn aantreden als voorzitter een lijst met gemotiveerde EHBO’ers binnen de gemeente bij, die zich beschikbaar houden voor ongevallen en rampen.
Tonnie Peters
Ook drie Loilenaren ontvingen maandag een lintje, waaronder Tonnie Peters. Hij zette zich onder meer vele jaren in voor de voetbalafdeling van SV Loil, waar hij zelf voetbalde, leider, trainer en bestuurder was. Ook was hij één van de sturende krachten achter de opzet van het schoolvoetbal. Hij beheert al dertig jaar de jeugdpot en draait sinds 2012 regelmatig diensten achter de bar in het clubhuis. Verder is hij al 37 jaar lid van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers, waarvoor hij twintig jaar een belangrijke schakel was tussen de Raad van Elf en het bestuur. Sinds 2015 is hij lid van de Kontaktraad Loil en vanaf 2018 als interim-voorzitter. Toen in 2015 werd besloten om een regiegroep Hart van Loil op te richten, stond de heer Peters vooraan in de rij om betrokken te zijn bij dit traject. Daarnaast staat hij regelmatig als vrijwilliger achter de bar bij Hart van Loil.
Martin Tiemessen
Martin Tiemessen uit Loil werd Koninklijk onderscheidenvoor onder andere zijn vele verdiensten voor muziek- en toneelvereniging Amicitia. Hij was meer dan twintig jaar actief bestuurslid, afwisselend als voorzitter en secretaris. In de jaren zestig en zeventig stond hij zelf als toneelspeler tientallen keren op het podium. Ook was hij één van de redactieleden van het boek ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de vereniging. Verder was hij medeoprichter van de Kontaktraad Loil, waarvoor hij van 1977 tot 2006 de rol van secretaris op zich nam. Al 35 jaar zet hij zich als lid vol overgave in voor de carnavalsvereniging, waarvan zeker twintig jaar als speler en tekstschrijver van de pronkzittingen. Sinds de oprichting in 2019 is hij voorzitter van de Vereniging ‘t Hart van Loil.
Wim Visser
Als derde Loilenaar mocht Wim Visser maandag een lintje in ontvangst nemen. Hij was 21 jaar lang lid van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers, waarvan tien jaar als voorzitter van de Raad van Elf. Na deze periode is hij vier jaar bestuurslid geweest, waarbij hij de technische zaken oppakte. Ook heeft hij acht jaar actief deel uitgemaakt van de pronkzittingen.
Verder is hij al ruim twintig jaar actief als vrijwilliger voor SV Loil. In deze jaren is hij trainer en leider geweest van een aantal seniorenteams. Na tien jaar nam hij de rol van consul voor de KNVB op zich, wat hij tot op heden nog altijd doet. In het najaar van 2015 heeft de heer Visser samen met een aantal oud-spelers van DVC’26, de technische commissie van de vereniging nieuw leven ingeblazen. Daarnaast coördineerde hij in de weekenden de overgang van de jeugdspelers naar het seniorenteam en pakte hij de interne scouting binnen de jeugd op.
Ook is hij sinds 2016 vrijwilliger bij Liemerije. Bijna twintig jaren was hij actief voor Bouwend Nederland (afdeling de Liemers). Vanaf het eerste jaar was hij als vrijwilliger commissielid van de organisatie en is hij in de werkgroep de technische man.
Frank Weijers
Frank Weijers uit Zeddam werd Koninklijk onderscheiden voor zijn vele werk voor Scoutinggroep St. Oswaldus in zijn woonplaats. Na eerst jeugdlid van de scoutinggroep te zijn geweest, mocht hij op 18-jarige leeftijd zelf jeugdleider worden van de Verkenners. Hierna werd hij penningmeester van de vereniging, een rol die hij tot op heden met grote verantwoording op zich neemt. Ook zorgt hij er al ruim 25 jaar voor dat alles rondom de vlaggenceremonie op 4 en 5 mei tot in de puntjes wordt geregeld. Daarnaast is hij sinds 2000 actief voor de Stichting Mechteld ten Ham in ‘s-Heerenberg. Naast zijn inzet voor het Mechteld ten Ham-weekend mag ook toneelvereniging Theater 2000 al zo’n tien jaar bij de bouw van het decor op zijn creatieve inzet rekenen.
Op de foto v.l.n.r. de gedecoreerden Colette en Frans de Bruin, Marianne en Tonnie Peters en Dinie Burgers.