Digitale activiteiten bibliotheken in Week van Lezen en Schrijven

’s-HEERENBERG/DIDAM – Diensten worden steeds vaker digitaal aangeboden. Het coronavirus zorgt er voor dat mensen nu nog meer zijn aangewezen op hun computer, telefoon of tablet. Al is het alleen maar om contact te onderhouden met de familie. Taalhuis Montferland zet daarom extra in op het aanleren van digitale vaardigheden.

Dat doet het onder andere in de Week van Lezen en Schrijven, die maandag 7 september begint. Het thema van de week is ‘Durf Digitaal’, waarin Bibliotheek Montferland in samenwerking met Welcom en Seniorweb diverse digitale activiteiten aanbiedt. “Alle taalhuizen in de regio hebben voor dit thema gekozen”, weet Petra Frölich, coördinator van Taalhuis Montferland. “Omdat juist in deze tijd blijkt hoe belangrijk het is om digitale vaardigheden te beheersen om niet op achterstand te raken.”

Zorg
Die noodzaak was al voor de uitbraak van het coronavirus duidelijk. Dat zag ook huisarts Bart Timmer uit ’s-Heerenberg. Hij benaderde de bibliotheek in januari om digitalisering in de zorg meer onder de aandacht te brengen. “Hij is daar heel erg mee bezig en wil bijvoorbeeld meer e-consults aanbieden”, vertelt Frölich. “Bart ziet daarin veel meerwaarde, al is het alleen maar vanwege de tijdsbesparing voor patiënt en arts. Maar hij bespeurt ook veel angst bij zijn patiënten. Bang dat ze het niet kunnen, maar ook voor de gevaren van het internet.”

Timmer zocht daarom contact met de bibliotheek, Welcom en Seniorweb. Zij boden al cursussen aan om, met name ouderen, meer wegwijs te maken op de digitale snelweg. Zoals Klik & Tik en DigiSterker bij de bibliotheek, het Digitaal Café van Seniorweg en de inloopdagen voor computerhulp bij Welcom.

Frölich: “Samen hebben we vervolgens een bijeenkomst voor een volle zaal in het Barghse Huus georganiseerd, waar Bart wat voorbeelden van digitalisering in de zorg liet zien en wij toonden hoe we daar in kunnen ondersteunen. Onder de noemer Durf Digitaal hebben we die samenwerking voortgezet met een vlog en flyer. Inmiddels hebben we ook contact met de zeven Didamse huisartsen, en de huisarts in Braamt en Zeddam, en willen we in november een bijeenkomst in Didam organiseren over digitalisering in de zorg.”

Droom-Durf-Doe week
In de Week van Lezen en Schrijven, voorheen de Week van de Alfabetisering, is er nog eens extra aandacht voor het aanleren van digitale vaardigheden. Zo geeft een specialist van SeniorWeb een workshop over beeldbellen met WhatsApp. De workshop wordt op dinsdag 8 september in de bibliotheek in Didam gegeven en op donderdag 10 september in de bibliotheek in ’s-Heerenberg, beide keren van 9.30 tot 10.30 uur.

Op maandag 7 september (’s-Heerenberg) en vrijdag 11 september (Didam) is er van 10.30 tot 11.30 uur een digitale inloop. Bezoeker ontdekken hier de digitale hulp van de bibliotheek en kunnen het cursusmateriaal bekijken. In deze ‘Droom-Durf-Doe week’ start het Digitaal Café van SeniorWeb ook weer. Zaterdag 12 september is het Digitaal Café van 11.00 tot 12.30 uur in ’s-Heerenberg. Het thema is dan ‘online gemak en vermaak’. Het Digitaal Café in Didam is op 26 september. Vrijwilligers en deelnemers van Taalhuis Montferland besteden tijdens deze week ook aandacht aan digitale onderwerpen.

Aanmelden
Alle activiteiten zijn gratis, maar aanmelden is verplicht. Bij de workshops en het Digitaal Café is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers in verband met de coronamaatregelen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.bibliotheekmontferland.nl of bel/mail naar 0316-221184 of info@bibliotheekmontferland.nl.

Twee deelnemers aan de cursus Klik & Tik. Foto Bibliotheek Montferland