DIDAM – Het zwaard van Damocles blijft boven zwembad de Hoevert hangen. Na de raadsvergadering van donderdagavond lijkt de kans groter dan ooit dat het bad binnenkort sluit. Er rest nog slechts één reddingsboei.
De coalitiepartijen CDA, Lokaal Belang Montferland, VVD en D66 velden donderdagavond het salomonsoordeel. De Hoevert sluit op 1 januari 2021 mits de verenigingen op korte termijn met een exploitatieplan komen, waarmee het 47 jaar oude zwembad de komende anderhalf jaar kan blijven draaien. Daarbij krijgt het college de opdracht om uiterlijk 1 oktober met kaders te komen, waaraan de plannen voor een nieuwe sportvoorziening in Didam kunnen worden getoetst.
Exploitatie
Passen de gezamenlijke plannen, die zijn gepresenteerd door de zwemverenigingen, open club De Nevelhorst, bouwondernemer Helmuth Welling en supermarkt Albert Heijn, of mogelijk nieuwe plannen niet binnen de gestelde kaders, dan gaat het zwembad op 1 januari 2021 dicht. “We hebben maandag nog met de verenigingen gesproken en gevraagd of ze bereid waren om de exploitatie op 1 januari over te nemen”, verwoordde CDA-raadslid Ap Dieker het standpunt van de coalitiepartijen. “Toen zij antwoorden dat niet te kunnen en te willen, viel bij ons het fundament onder de plannen weg.”
Dit tot ergernis van de oppositiepartijen Lijst Groot Montferland, PvdA en Rob Mos. Zij pleitten er de afgelopen weken juist voor om de vier partijen een extra jaar te geven om hun plannen verder uit te werken. Vorige week leek een meerderheid van de overige raadsleden de partijen die ruimte ook nog te willen geven. Tot donderdagavond bleek dat de stemming bij de coalitie was omgeslagen.
Pleidooi
Het amendement van de oppositie en het warme pleidooi van raadslid Rob Mos ten spijt. Hij stelde nog maar eens dat een nieuw, sober zwembad de gemeente niets zou kosten. “Alleen de grond onder de Hoevert, waar al 47 jaar een zwembad op staat”, zei hij. “Daarom is dit amendement zo mooi. Het kost u niets extra’s, alleen tijd en ruimte voor de initiatiefnemers. Geef ze toch die extra tijd en ruimte.”
Maar de coalitie en het college waren niet te vermurwen. Al gaf Dieker wel aan te willen blijven meedenken over een kwalitatief goede zwem- of sportvoorziening in Didam. “Maar dan mag de volledige verantwoordelijkheid voor de exploitatie de komende anderhalf jaar niet bij de gemeente komen te liggen. Daar moeten de verenigingen ook zelf een bijdrage aan leveren. De komende maanden krijgen ze de tijd om met een goed basisexploitatieplan te komen.”
Volgens Henk Groote, fractievoorzitter van Lijst Groot Montferland, is daarmee het momentum weg. “Er ligt nu een mooi plan op tafel, dat veegt u gewoon van tafel. Zo jaagt u de partijen juist weg.” Ook Ingrid Wolsing van de PvdA snapte niet waarom de coalitie niet meeging met het amendement van de oppositiepartijen. “Ik begrijp er niks van waarom jullie hier niet mee akkoord gaan.” Zelfs een door Wolsing gevraagde schorsing kon de coalitie niet op andere gedachten brengen.
“We willen ze duidelijke kaders meegeven”, zei fractievoorzitter Maik Steenkamp van de VVD nog maar eens. “Er zijn nog teveel onduidelijkheden over de opbrengsten van de grond, de locatie en de exploitatie. Met duidelijke kaders weten we allemaal waar we het over hebben en waar we aan toe zijn.”
Daarmee is er nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van een zwemvoorziening in Didam en blijven alle partijen nog een half jaar in onzekerheid. “Ik zie nog wel een mogelijke reddingsboei”, besloot Wolsing de discussie. “Maar ik ben absoluut niet blij met de wijze waarop dit besluit tot stand is gekomen.”