Eikenprocessierups preventief te lijf met miljoenen aaltjes

DIDAM – We zitten midden in de coronacrisis, maar de volgende plaaggeest komt er al weer aan. Door de ‘warme’ winter kruipen de eerste eikenprocessierupsen dit jaar al begin april uit hun eitjes. Bovendien is de verwachting dat de rups massaler dan ooit naar Montferland komt. Maar niet als het aan Gerard Loeters en Olaf Peters ligt.

Didammer Loeters en Bekenaar Peters slaan de handen ineen en gaan de processierups preventief te lijf. Dat doen ze met behulp van aaltjes. Die blazen ze vermengd met een vloeistof door middel van een vernevelaar de eiken in. “Als de rupsen uit hun eitjes kruipen, willen ze direct richting de knop of het jonge blad van de eik om te eten”, legt Peters uit. “Net daarvoor spuiten we de aaltjes de boom in. De aaltjes kruipen vervolgens de rups in, die stopt met eten en dood gaat.”

Overlast
De twee richten zich met hun bedrijf Ecodiek Plaagdierbestrijding in eerste instantie op particulieren, instellingen en bedrijven. “Ik heb vorig jaar zelf veel overlast gehad van de eikenprocessierups en aan den lijve ondervonden dat je als particulier nergens terechtkunt als je last hebt van de rupsen”, vertelt Loeters. “Alle eiken langs onze oprijlaan zaten helemaal vol. Omdat de gemeente alleen de eiken in de openbare ruimte aanpakt en andere bestrijdingsbedrijven het heel erg druk hadden, hebben we de rupsen zelf bestreden door ze uit de bomen te zuigen en te verbranden.”

Preventief
Met Ecodiek gaan Loeters en Peters echter eerst preventief te werk. Dat doen ze op ecologisch verantwoorde wijze door middel van aaltjes, oftewel nematoden. Deze nematoden doden de net uitgekomen rupsen binnen vijf tot tien dagen, waardoor de overlast dat jaar voor een groot deel wordt voorkomen.

“Het bestrijden met nematoden kan eerder in het jaar, omdat je niet afhankelijk bent van de bladontwikkeling van de eik”, zegt Peters, die op de bosbouwschool bos- en natuurbeheer studeert. “De kunst is vervolgens om de aaltjes op het juiste moment in de boom te spuiten. De verwachting is dat dit in de eerste of tweede week van april is. Het vernevelen kan maar een week of vijf. Als de rupsen haartjes krijgen, ben je te laat.”

Na één keer vernevelen, is 85 tot 90 procent van de rupsen dood. “Dit moet je na veertien dagen nog een keer herhalen, waarna de kans groot is dat je alles hebt”, vertelt Loeters. “We doen echter ook wat aan de grondnesten rond de boom. Daar brengen we eveneens aaltjes in door ze te bevochtigen. De aaltjes zijn namelijk van nature gronddiertjes. Mochten er dan in mei of juni toch nog rupsen uit de boom komen, dan zuigen we die weg.”

In elke boom worden zo’n 12,5 miljoen aaltjes gespoten. Die worden geweekt door een bedrijf in Berkel en Rodenrijs. Peters: “De aaltjes worden koel bewaard, zijn kort houdbaar en kunnen slecht tegen uv-licht. Het vernevelen gebeurt daarom laat in de middag of aan het begin van de avond.”

Contact
Wie vorig jaar last heeft gehad van de eikenprocessierups en er niks aan heeft gedaan, kan er op rekenen dat de rupsen dit jaar terugkomen. Wil je dit voorkomen, schakel dan Ecodiek Plaagdierbestrijding in. Bel voor advies of een afspraak Gerard Loeters, 06-10265519 of Olaf Peters, 06-29835088. Kijk voor meer informatie op www.ecodiekplaagdierbestrijding.nl.