’s-HEERENBERG – De Montferlandse politiek heeft het beste voor met haar ondernemers. Dat bleek gisteren tijdens het verkiezingsdebat dat MKB Montferland organiseerde met alle lokale partijen in zaal De Gracht in ’s-Heerenberg. ‘Waar lokaal ingekocht kan worden, moet de gemeente lokaal inkopen’, was het devies van de lijsttrekkers.
De lijsttrekkers van alle acht Montferlandse partijen gingen dinsdagavond in op de uitnodiging van MKB Montferland om deel te nemen aan het debat. Alleen BurgerBelangen had haar nummer twee Geert Heesen afgevaardigd, die zich overigens prima kweet van zijn taak.
Het debat stond onder leiding van Henri Polman. Hij liet de lijsttrekkers eerst elkaar voorstellen. Daarna mochten de partijen in een reclamespot van een minuut vertellen waar ze zelf voor staan in relatie tot de ondernemers. Vervolgens startte de discussie aan de hand van vier thema’s. Het eerste thema was de transitie van het sociaal domein. ‘Een complex thema’, wist iedereen. ‘Vanaf 2015 komt er heel wat op de gemeente af.’
Transitie
Toch wordt de transitie door de politiek als een kans gezien. “Het is mooi dat we de zorg zo dichtbij kunnen organiseren en het helemaal op onze manier kunnen doen”, zei Tanja Loeff, lijsttrekker van het CDA. “Maar makkelijk is het niet.” Gerrit van Lent, voorman van LBM, stelde de Montferlandse ondernemers voor om zelf met ‘zorgarrangementen’ te komen, zodat de zorg zo lokaal mogelijk kan worden weggezet. “Wij hebben die creativiteit niet, maar jullie als ondernemers wel.”
De andere partijen noemden dat echter een ‘versimpeling van de situatie’. “Wij krijgen te maken met jongeren die in internaten en detentie hebben gezeten”, wist Ingrid Wolsing (PvdA). “Ik denk niet dat jullie daar als ondernemer op zitten te wachten.” VVD’er Rob Visser noemde de situatie eveneens complex. “Natuurlijk zie ik ook kansen, maar de bedreiging zit hem vooral in het geld. We krijgen dan wel een zak met geld van twintig miljoen van het Rijk, maar daar zijn we er niet mee.”
Stimuleren economie
Het stimuleren van de lokale economie was eveneens een thema dat dinsdagavond ter discussie kwam. Daarover waren de partijen behoorlijk eensgezind. “We moeten zoveel mogelijk uitbesteden aan lokale ondernemers”, vond Henk Groote van Lijst Groote. Visser was het daar mee eens. “Wat lokaal kan lokaal doen”, zei hij. “Maar we hebben natuurlijk wel te maken met de aanbestedingsregels. Bij onderhands aanbesteden moeten we bovendien kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding.”
“We moeten er wel voor waken dat we niet teveel precedenten scheppen voor bedrijven in de regio”, waarschuwde Geert Heesen. “We hebben te maken met vrij ondernemerschap en moeten niet teveel betuttelen.” Ondernemer René Wijnands van Havezathe Carpe Diem in Vethuizen kon zich wel in die opmerking vinden. “Als andere gemeenten het ook zo doen, beperk je wel heel erg de markt.”
Bouw
Het derde debat ging over ruimte geven aan ondernemers in de drie belangrijkste sectoren in Montferland, toerisme, logistiek en bouw. Tanja Loeff noemde het in eigen beheer nemen van de VVV Montferland door de gemeente een goede stimulans voor recreatie en toerisme. “Verder moeten we bouwprojecten als in Nieuw-Dijk vlottrekken, zodat de bouw ook weer een impuls krijgt. Bij logistiek denk ik vooral aan onze goede bereikbaarheid via de A12, A18, A3 en straks ook dat kleine stukje ontbrekende schakel. Voor de logistiek is een goede ontsluiting van groot belang.”
Ondanks de huidige moeilijke tijd zag Ruth Mijnen van D66 ook kansen voor de bouw. “Neem bijvoorbeeld de mooie duurzame projecten als aan de Plantsoensingel Noord in ’s-Heerenberg. Door daarin te investeren, kunnen we de bouw ook een boost geven.”
Financiën
Als laatste kwamen de financiën aan de orde. Kan de gemeente haar financiën op orde brengen en tegelijk investeren in goede voorzieningen voor de ondernemers? “Ik kan wel veel beloftes doen”, zei Mijnen. “Maar we moeten wel ons huishoudboekje in de gaten houden. Er komt namelijk veel op ons af. Niet alleen een zak met geld, maar ook een grote zak aan taken.”
Bezuinigingen moeten volgens Van Lent echter alleen worden gedaan in de gemeentelijke organisatie. “Minder ambtenaren en een kleinere organisatie”, riep hij. “De gemeente moet daarentegen juist investeren in projecten. Want door alleen te bezuinigen, komen we in een neerwaartse spiraal terecht.”
Rob Visser pakte daarbij de handreiking om het samen te doen met de ondernemers gretig op. “Ik ben blij dat uit uw mond te horen”, zei hij tot besluit. “Als ondernemers en politici hebben we dezelfde belangen. Jullie zijn de belangrijkste motors van onze economie. De handschoen om het met elkaar te doen, pak ik dan ook graag op.”