Presentatie eerste plannen voor Energiepark Oud-Dijk Zuid

BABBERICH/DIDAM – Coöperatie Peperbus Energie geeft op donderdag 30 januari de eerste Meet Up sinds haar lancering in juli. Tijdens de Meet Up wordt een voorkeursmodel voor het Energiepark Oud-Dijk Zuid gepresenteerd. Dit gebeurt in Kulturhus de Borg in Babberich.

“Bij de totstandkoming van dit voorstel is rekening gehouden met de ideeën die inwoners van Oud-Dijk en Babberich hebben ingebracht tijdens de twee eerdere bijeenkomsten”, zegt projectleider Niek Willemsen. “Daarbij hebben we iedereen in de omgeving geïnformeerd over de plannen en zijn we de discussie met ze aangegaan. Bovendien zijn er diverse scenario’s doorlopen. Het plan dat we nu presenteren, is onze interpretatie van wat daar is gezegd.”

Het initiatief voor het energiepark komt van vier boeren in het gebied tussen de A12 en A18 bij knooppunt Oud-Dijk. Zij willen een deel van hun landbouwgrond een nieuwe, duurzame bestemming geven. Met het Energiepark Oud-Dijk Zuid willen ze duurzame energie opwekken, opslaan in waterstof en omzetten in warmte. De boeren zijn eigenaar van bijna 70 hectare aaneengesloten landbouwgrond in het gebied.

Het gebied waar de initiatiefnemers Energiepark Oud-Dijk Zuid willen realiseren.

Om de plannen in Oud-Dijk Zuid te realiseren werken de boeren samen met Wiek-II (initiatiefnemer van Burgers Geven Energie), de stichting die in Nijmegen al verantwoordelijk was voor burgerwindpark Nijmegen-Betuwe. “Het vroegtijdig betrekken van de omwonenden bij de plannen is heel belangrijk”, vertelt Willemsen namens Wiek-II. “Het plan moet door hen worden gedragen.”

Coöperatie
Het park wordt daarom ook eigendom van mensen uit de buurt, die lid zijn van coöperatie Peperbus Energie i.o.. De leden van de coöperatie denken mee over het ontwerp en de inrichting van het park. Ook bepalen ze samen hoe de energieopbrengsten straks worden verdeeld. Iedereen uit de omgeving kan lid worden en meepraten.

“Je kijkt straks misschien wel tegen een windmolen aan, maar het is wel je eigen groene stroom en je deelt in de winst”, legt Willemsen uit. “Het mooie van deze aanpak is, dat de opbrengst in de regio blijft en niet naar een energiebedrijf of projectontwikkelaar gaat. Iedereen in de buurt kan er van meeprofiteren. Jaarlijks komt er bovendien een bedrag vrij, dat de coöperatie kan investeren.”

Omwonenden
Monique Loeters is één van de omwonenden, die interesse heeft in een lidmaatschap van de coöperatie. Ze woont aan de Melderstraat. “Als er windmolens in het gebied komen, dan zien wij ze ’s winters. In de zomer waarschijnlijk niet, omdat er bomen voor ons huis staan”, vertelt ze. “Die windmolens zijn echter wel nodig om het project rendabel te krijgen. Daarvoor is een combinatie van wind en zon nodig.”

Als het aan haar ligt, komen er echter niet te grote molens en worden ze geplaatst op een plek waar zo min mogelijk mensen er last van hebben. “Ook moet goed worden onderzocht hoe het zit met slagschaduw”, vindt ze. “Daarbij vind ik het belangrijk dat de zonnepanelen zo worden neergezet dat de bodem wordt versterkt. Dus niet te dicht bij elkaar en zoveel mogelijk verticaal. Zo blijft het onderliggende grasland zoveel mogelijk begroeid en verbetert de organische stof, het bodemleven en de bodemstructuur.”

Verder hoopt Loeters dat het park landschappelijk netjes wordt ingepast, met een mooie brede hagenstructuur en bossages er omheen. “Misschien met een wandel- en mountainbikepad er doorheen. En nog mooier, als het verbonden kan worden met het natuurgebiedje dat daar ligt. Deze landschappelijke inpassing vind ik echter alleen relevant als daar meer mensen op zitten te wachten en het bijdraagt aan het draagvlak voor het project.”

Klimaat
Loeters vindt het idee voor een eigen energievoorziening voor Oud-Dijk en omgeving een goed plan. “Wij moeten iets doen om de wereld voor onze toekomstige kleinkinderen leefbaar te houden. Het is overduidelijk dat het klimaat verandert. Overstromingen, droogte en ook in Nederland rare, hete zomers. Zelfs mijn moeder van 93 zegt dat het niet klopt.”

Om haar toekomstige kleinkinderen recht in de ogen te kunnen kijken, wil Loeters zelf ook graag wat doen voor het klimaat. “Hoe mooi is het dan om je eigen energie lokaal op te wekken. Windmolens zijn misschien niet mooi, maar als je je realiseert dat ze nodig zijn, is het misschien de minst slechte optie. Over twintig jaar, als de molens zijn afgeschreven, zijn er wellicht nieuwe, slimme technologieën, waardoor ze niet meer nodig zijn. Dat hoop ik nog mee te maken.”

Daarbij vindt Loeters het mooi dat Peperbus Energie een project is van de agrariërs in het gebied en dat ze de buurt er bij betrekken. “Dat is beter dan dat er een buitenlandse investeerder komt, die het project er zonder overleg doordrukt. Nu kunnen de mensen die er het meest last van hebben er ook het meest van profiteren.”

Meet Up
Tijdens de Meet Up op donderdag 30 januari wordt er een eerste plan voor het energiepark gepresenteerd. Daarna hopen de initiatiefnemers ook meer leden voor de coöperatie te werven, zodat het plan breed wordt gedragen. “Aan de hand van de ideeën en wensen die de mensen tot nu toe hebben ingebracht, hebben we een ontwerp voor het energiepark gemaakt met wind, zon, biomassa en andere technieken om duurzame energie op te wekken”, vertelt Willemsen.

Iedereen die benieuwd is naar het idee of geïnteresseerd is om lid te worden van de coöperatie is welkom. De Meet Up bij Kulturhus de Borg in Babberich begint om 20 uur. Aanmelden kan via de website van Burgers Geven Energie.