Kaartverkoop voor Loils openluchtspel ‘Nooit Meer’ van start

LOIL – Het script, de teksten en liedjes zijn geschreven. De schetsen voor het decor staan op papier en een maquette geeft een beeld van hoe het park aan de Kloosterstraat er in mei volgend jaar ongeveer uitziet. De repetities voor het tweede Openluchtspel Loil, getiteld ‘Nooit Meer’, zijn inmiddels in volle gang.

Afgelopen weekend ging de website www.openluchtspel-loil.nl al live. Zondag 1 december start de kaartverkoop voor de vijf uitvoeringen op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 mei en vrijdag 5 en zaterdag 6 juni. Mocht het weer een avond slecht zijn, dan is er ook nog een reserveavond op zondag 7 juni.

“We hebben plaats voor ongeveer tweeduizend toeschouwers, zo’n vierhonderd mensen per avond”, vertelt Onne Heesen, verantwoordelijk voor de publiciteit rond het evenement. “Daar bouwen we twee grote tribunes voor op. Mocht de kaartverkoop nou heel hard gaan, dan kunnen we nog uitbreiden met extra rijen. Zo hopen we geen mensen teleur te hoeven stellen.”

Het tweede Openluchtspel Loil belooft dan ook een spektakel te worden. Met een cast van 95 mensen en ongeveer net zoveel vrijwilligers aan de ‘achterkant’ van het toneel pakt de organisatie in 2020 nog groter uit dan tien jaar geleden. Daarbij worden drie levensgrote gebouwen neergezet, waarvan er twee kunnen draaien, om een zo goed mogelijk beeld van de Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Loil weer te geven.

Verhaal
Het verhaal ‘Nooit Meer’ speelt zich af in de jaren rond de oorlog en is deels gebaseerd op de herinneringen van Annie Morren-Seegers. Zij is de zus van één van de twee slachtoffers, die omkwamen bij de ontploffing van de meisjesschool en het klooster in Loil op 7 april 1945, kort na de bevrijding.

“In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Met het openluchtspel willen we het ongeluk in Loil herdenken én de vrijheid vieren”, zegt Frank Gies. Bij het drama lieten twee 12-jarige meisjes, Leike van Vuuren en Fien Seegers, het leven. “Zij wilden die zaterdagmiddag 7 april de zusters helpen bij het schoonmaken van het klooster. Terwijl de zusters de sleutel ophaalden, wachtten de meisjes bij het gesloten hek. Niet veel later klonk er een gigantische knal. De zware munitie die door de Duitsers in de school was achtergelaten, ontplofte.”

De maquette van het openluchtspel met de school, bakkerij Seegers en het Klooster. Foto Frank Gies

Decor
Gies schreef de teksten voor het openluchtspel, Hein Harmsen de muzikale arrangementen. Edwin van Onna moet het verhaal visueel maken. Hij maakte de schetsen van het decor, waarin het geheel zich straks afspeelt. “Hiervoor bouwen we het klooster, de school en de bakkerij van Seegers na”, vertelt hij. “Het klooster wordt dertien meter breed en vier meter hoog, waarbij het koor en combo een plek krijgen in het verwoeste dak.”

De bakkerij krijgt een afmeting van 6 bij 7 bij 3,5 meter. “Dit gebouw kan in zijn geheel draaien”, zegt Van Onna. “Aan de ene kant zie je het gebouw van buiten en aan de andere kant van binnen. De school is relatief klein, maar draait ook open. Het publiek krijgt dan een klasje van vijftien leerlingen te zien.”

Opbouw
De Stichting Openluchtspel Loil is nog wel op zoek naar een ruimte, waar het decor kan worden opgebouwd. Van Onna: “Voor het werkweekend in maart, waar we voor het eerst met z’n allen in het decor spelen, hebben we al wel onderdak. We zoeken alleen nog een plek om te knutselen.” Daarnaast zoekt de organisatie nog een Duitse Jeep en een oude, vervallen boom. “In die boom willen we een schommel hangen, die op het schoolplein komt te staan.”

Tijdens het Hemelvaartweekend, een week voor de eerste uitvoering van het openluchtspel, wordt het decor in het park opgebouwd. “Dat doen we exact op de funderingen van het voormalige klooster en de meisjesschool”, laat Gies weten. Het weekend daarvoor wordt ook de helft van het park bestraat met klinkers. “We leggen zo’n 400 vierkante meter aan klinkers om een goede ondergrond te hebben om op te spelen”, zegt Heesen. “Deze worden na het openluchtspel weer weggehaald. Vervolgens brengen we het park weer in de oorspronkelijke staat terug door het in te zaaien met gras.”

Kaartverkoop
Kaarten voor het Openluchtspel Loil kosten 17,50 euro per stuk, inclusief een pauzeconsumptie. Hier komt nog wel een euro aan servicekosten bij. Kaarten zijn alleen online verkrijgbaar via een ticketsysteem op www.openluchtspel-loil.nl.

Het verwoeste klooster in Loil, kort na de bevrijding in 1945. Fotoarchief Oudheidkundige Vereniging Didam