BABBERICH / DIDAM – Vier boeren in het gebied tussen de A12 en A18 bij knooppunt Oud-Dijk werken aan een plan om hun landbouwgrond een nieuwe, duurzame bestemming geven. Met het Energiepark Oud-Dijk Zuid willen ze duurzame energie opwekken, opslaan in waterstof en omzetten in warmte.
De vier boeren zijn eigenaar van bijna 70 hectare aaneengesloten landbouwgrond in het gebied. “Technisch is het mogelijk om hier vier windmolens te bouwen en twintig hectare zonnepanelen aan te leggen”, vertelt melkveehouder Joris Gieling. Hij onderzocht samen met varkensboer Theo Holleman het afgelopen jaar de mogelijkheden voor een energiepark in het gebied.
Woensdag 3 april willen ze hun ideeën voorleggen aan de omwonenden. Inwoners van Babberich, Groot Holthuizen en Oud-Dijk en ondernemers van bedrijventerrein 7Poort zijn per brief uitgenodigd voor de startbijeenkomst. De directe buren aan de Ravenstraat en het Hazenpad zijn mondeling al op de hoogte gesteld van de plannen.
“Wij willen dit namelijk niet alleen doen, maar samen met mensen uit de buurt”, zegt Holleman. “We hopen zoveel mogelijk burgers actief te betrekken bij het project. Samen met hun willen we de mogelijkheden verkennen om lokaal onze duurzame energie op te wekken.”
Coöperatie
Daarvoor willen de initiatiefnemers een coöperatie oprichten, waarvan iedereen met interesse in het project lid kan worden. Leden van de coöperatie bepalen de inrichting en plannen voor het energiepark, kunnen meedenken over vormen van participatie en investeren in het project.
“Op die manier kan iedereen ervan profiteren”, legt Gieling uit. “Doorgaans profiteren alleen de landeigenaren en investeerders van dit soort duurzame projecten en worden de omwonenden, die de meeste overlast ondervinden, vaak minimaal gecompenseerd. Ook wij zijn in het verleden al diverse keren benaderd door ontwikkelaars van windmolen- en zonneparken. Wij willen echter het heft in eigen hand houden en het juist samen met de omwonenden doen.”
Onderzoek
De boeren hebben al het nodige voorwerk gedaan. Zo zijn er inmiddels gesprekken geweest met de gemeente Zevenaar en diverse duurzame energiebedrijven. Ook is er contact gezocht met de stichting Wiek-II, dat in 2013 is opgericht voor de ontwikkeling van een windpark en coöperatie in Nijmegen. Zij leidt ook het gesprek tijdens de startbijeenkomst op 3 april.
“Uit die gesprekken is duidelijk geworden dat het mogelijk is om met het energiepark jaarlijks 23.000 huishoudens en bedrijven van energie te voorzien”, vertelt Gieling. “Met wind en zon kunnen we 70 gigawattuur per jaar energie opwekken. Dan heb je natuurlijk te maken met pieken en dalen. Tijdens pieken kunnen we de stroom omzetten in waterstof en opslaan. Bij dalen vormen we de waterstof terug naar elektriciteit. Daarbij komt veel warmte vrij, die we weer terugleveren aan het warmtenet.”
Daarmee willen de initiatiefnemers in de toekomst een flinke steen bijdragen aan de duurzame energievoorziening. “In het buitengebied hebben we de ruimte voor dit soort initiatieven”, zegt Holleman. “Daarbij denken we ook aan onze eigen toekomst. We wonen hier in een zoekgebied voor industrie, tussen de A12, A18, Betuwelijn en 7Poort. Het geluidsniveau is al hoog. Als we hier energie gaan opwekken, kunnen we onze bedrijven ook laten voortbestaan. Doen we dat niet, dan komt er straks misschien wel andersoortige industrie.”
Aanmelden voor de startbijeenkomst kan op peperbusenergie.nl.
Foto: Joris Gieling (links) en Theo Holleman.
Reacties
Reacties are closed.