Bolderkar en carnavalsles voor jeugd ‘s-Heerenberg

’s-HEERENBERG – In de kinderoptocht van d’Olde Waskupen rijden dit jaar een aantal versierde bolderkarren mee. De carnavalsvereniging en stichting Welcom stellen tien bolderkarren beschikbaar voor de ’s-Heerenbergse basisschooljeugd. Om de kinderen warm te maken voor de optocht kregen ze gisteren een carnavalsles op school.

De lessen werden, op initiatief van docent en carnavalist Patrick van den Bosch, verzorgd door Edwin van Onna. “Ik ben helemaal gek van carnaval. Ik droom er zelfs van”, vertelt Loilenaar Van Onna. De leerlingen uit de groepen 6 en 7 van de Mariabasisschool in ’s-Heerenberg luisteren geboeid naar zijn verhaal.

“Ik bouwde al carnavalswagens toen ik zelf nog op de basisschool zat. Dat doe ik nog steeds. Samen met mijn vrienden loop ik dit jaar voor de 34ste keer met een wagen mee in de optocht.” Die passie voor het volksfeest wil hij graag overbrengen op de jeugd. Daarom startte hij drie jaar geleden met de vier carnavalsverenigingen in Loil, Didam en Nieuw-Dijk het bolderkarproject.

Carnavalsles
Om ook de ’s-Heerenbergse jeugd warm te maken voor het feest worden de bolderkarren dit jaar ook in Waskuupstad geïntroduceerd. Ter ondersteuning van het project gaf Van Onna gisteren carnavalslessen op de Galamaschool, Mariabasisschool en OBS ’t Montferland. Daarin kregen de kinderen uitleg over de oorspong en betekenis van het carnavalsfeest en het bouwen van een praalwagen.

Voor de meeste leerlingen van de Mariabasisschool was een deel van de les gesneden koek. Zij vieren al jaren zelf carnaval. “Mijn vader is dit jaar adjudant en mijn broer nar”, roept één van de kinderen. “Ik ben dansmarietje”, zegt een ander. “En ik jeugdadjudant.” Een aantal leerlingen herkent zichzelf ook op de foto’s die tijdens de presentatie worden getoond. “Op de andere school hadden de kinderen veel minder met carnaval”, reageert Van Onna. “Daar dachten ze dat de steek bij moeder in de pan ligt, maar dat is natuurlijk een steak.”

De leerlingen van de Mariabasisschool weten wel beter. “De prins heeft de steek met carnaval op zijn hoofd.” En dat er op de steek vijf veren van de koningsfazant zitten, weten de meesten ook wel. “Verder draagt de prins een ketting. Die wordt hier de ambtsketen genoemd”, zegt Van Onna. “En dan heeft hij nog een scepter, waarmee hij over het volk zwaait. Aan al die attributen kun je zien dat hij met carnaval de baas is in de stad.”

Praalwagen
Over het bouwen van een eigen carnavalswagen wisten de kinderen nog niet zo heel veel. Zo gaf Van Onna uitleg over het gebruik van kleuren en toonde hij foto’s van een aantal wagens, waaraan hij zelf meebouwde. “Whow!”, klinkt het vanuit de klas bij het zien van de foto van de carnavalswagen die hij twee jaar geleden bouwde. “Hiermee hebben we de eerste prijs gewonnen”, zegt hij trots.

“De titel van de wagen was Ni-js. Voorop de wagen zit een journalist met een paparazzifotograaf in de bosjes. Daarachter speelt het nieuws zich af met Vladimir Poetin, Angela Merkel en Mark Rutte, van wie we een karikatuur van de hoofden hebben gemaakt. Het laatste stukje van de wagen is de krant.”

Van Onna bouwde de wagen niet alleen met zijn vrienden, maar ook met alle kinderen van de carnavalsgroep. “Onze kinderen hebben vijf jaar geleden voor het eerst meegeholpen. Sindsdien bouwen we ook weer grote wagens en hebben we al twee keer de eerste prijs gewonnen. Ik zou het heel gaaf vinden als jullie dit jaar ook een karretje bouwen. Zo ben ik zelf ook begonnen. Misschien winnen jullie over een paar jaar dan zelf de beker.”

Bolderkarren
Kinderen die in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool of al op het voortgezet zitten, kunnen samen met hun vriendjes en vriendinnetjes een bolderkar lenen bij d’Olde Waskupen. Die stelt er samen met Welcom tien beschikbaar. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website www.waskupen.nl.