MONTFERLAND – Vanwege een tekort aan velden kregen DVC’26 en MvR een paar jaar geleden al een kunstgrasveld. Met het aannemen van de kadernotitie ‘Kunstgras in Montferland’ biedt de gemeente ook de kleinere voetbalverenigingen de kans een kunstgrasveld op hun sportpark aan te leggen. Bij SV Loil kan daarmee de schop in de grond.
Donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in ’s-Heerenberg stemden een meerderheid van de partijen, met uitzondering van de PvdA en D66, in met de notitie. Overigens wel met een amendement, ingediend door de VVD en het CDA. In de notitie was opgenomen dat de verenigingen DVC en MvR bij de aanleg van een extra kunstgrasveld niet voor een financiële bijdrage van de gemeente in aanmerking komen.
“Wij willen niet dat er onderscheid wordt gemaakt tussen verenigingen”, zei VVD-fractielid Remon Verstegen. “Bij de grotere verenigingen is destijds een kunstgrasveld aangelegd voortkomend uit een noodsituatie. Als zij net als de kleinere verenigingen nog een kunstgrasveld wensen, moet dat mogelijk zijn.” Dus werd de notitie met instemming van een meerderheid van de partijen op dat punt aangepast.
Voetbalverenigingen die een kunstgrasveld wensen, krijgen eenmalig een bijdrage van 50.000 euro van de gemeente. Dit bedrag verdubbelt als de vereniging twee velden ‘inlevert’ voor de aanleg van één kunstgrasveld. Daarbij wordt kunstgras beschouwd als een ‘Leefbaarheidsbevorderende voorziening’, die de gemeente waardeert door eenmalig de kosten van 220.000 euro voor vervanging van de toplaag voor haar rekening te nemen. Ze verleent echter alleen medewerking aan de realisatie van kunstgras als de levensvatbaarheid van de vereniging niet in het geding is.
SV Loil
Bij het aannemen van de notitie ging er met name bij SV Loil, ’t Peeske en DVC’26 gejuich op. Voor SV Loil kwam er zelfs een droom uit. Voorzitter Eric Welling sprak tijdens de vergadering in en begon zijn betoog dan ook met de woorden ‘We have a dream’. “Wij willen met SV Loil bouwen aan onze sportieve en maatschappelijke toekomst”, vertelde Welling. “Met deze investering kunnen wij verder. Kunstgras betekent voor ons dan ook meer dan alleen een nieuw voetbalveld. Het draagt bij aan de leefbaarheid van het dorp Loil. De vereniging staat dan ook te popelen om te beginnen.”
‘t Peeske
Ook RKSV ’t Peeske ziet een kunstgrasveld als een investering in de toekomt van de vereniging. “Door zelfwerkzaamheid is onze accommodatie de afgelopen jaren voor een kleine kwart miljoen euro opgeknapt”, aldus Werner Schuurman, bestuurslid technische zaken. “Een kunstgrasveld is hierop een mooie aanvulling. Met de aanleg van een kunstgrasveld realiseren we niet alleen wat moois voor de voetbalvereniging, maar voor heel Beek.”
Sprinkhanen
Frans van Vugt, voorzitter van Sprinkhanen, sprak eveneens de wens voor kunstgras uit. Al moet het voor de Nieuw-Dijkse voetbalvereniging nu en ook op de langere termijn niet een al te grote belasting zijn. Naast een kunstgrasveld is het hebben van een goede verlichting en degelijke omheining voor zijn vereniging echter ook noodzakelijk.
“Deze beide faciliteiten worden automatisch gerealiseerd bij de aanleg van een kunstgrasveld. Dit ontbreekt nu bij Sprinkhanen en daardoor ook eventuele extra inkomsten”, zei hij. “Wij zouden graag zien, geachte raad, dat wanneer u de kosten voor de aanleg van het kunstgras niet hoeft te maken, u wel bereid bent een omheining en goede verlichting te realiseren. Hierbij gaat het maar om een fractie van het bedrag van het kunstgras.”
Hoewel zijn voorstel op steun van de raad kon rekenen, hield wethouder Rob Visser vast aan de huidige sportnota. “Bij een kunstgrasveld hoort de omheining en verlichting erbij. De gemeente financiert dit echter niet bij natuurgrasvelden. Maar we zullen er bij het vaststellen van de nieuwe sportnota zeker rekening mee houden”, beloofde hij.