Plannen voor ontmoetingspunt met buurtsuper in dorpshuis Braamt

BRAAMT – Vorig jaar organiseerden ze al een eerste seniorencarnaval in Braamt. En op tweede kerstdag was er in het dorpshuis voor het eerst een gezamenlijk kerstdiner voor de bewoners van het dorp. Een volgend initiatief van Irene Jansen en Wendy Schuirink is het Servicepunt Braamt. Alles met het doel om de leefbaarheid in het dorp te bevorderen.

Een impressie van het ‘nieuwe’ dorpshuis in Braamt.

“Alle middenstand verdwijnt uit Braamt. We hebben alleen nog een kroeg en een cafetaria”, zegt Jansen. “Dat gaat ten koste van de leefbaarheid in het dorp. Wendy en ik hebben daarom eens gekeken of we daar wat aan kunnen doen. Daar kwam in eerste instantie het idee voor het seniorencarnaval uit. Dat was zo’n succes dat het nu een vast onderdeel van het Braamtse carnaval wordt. Ook het kerstdiner werd goed bezocht en krijgt mogelijk een vervolg.”

Het Servicepunt Braamt is echter een project van een ander kaliber. “Dit is te groot om met z’n tweeën op te zetten.” De initiatiefneemsters gingen daarom vorig jaar op zoek naar meer mensen, die hun project wilden steunen. Zo ontstond er een projectgroep van zeven personen, die binnenkort opgaat in een stichting.

Buurtsuper
Jansen: “Ons doel is om een ontmoetingspunt te creëren in Braamt, waar mensen vrijblijvend kunnen binnenlopen voor bijvoorbeeld een gratis kop koffie en het lezen van de krant.” De projectgroep heeft hiervoor het dorpshuis in Braamt op het oog en wil hier ook een buurtsuper openen.

“Eerst was het idee om alleen houdbare producten te verkopen. Maar we willen er eigenlijk ook wel graag wat versproducten van de plaatselijke middenstand aanbieden, zoals groenten, fruit en planten. Ons droomplaatje is om zes dagen in de week open te zijn, ’s ochtends en ’s middag een paar uurtjes.”

Het Servicepunt Megchelen geldt daarbij als voorbeeld voor de Braamtse initiatiefnemers. “Dat wordt gedragen door vrijwilligers”, weet Jansen. “Dat willen wij ook. Als het aan ons ligt, wordt het een servicepunt voor en door de inwoners van het dorp. Er hebben zich al zo’n vijftien vrijwilligers aangemeld.”

Subsidies
Inmiddels is het businessplan voor het Servicepunt Braamt klaar en heeft de gemeente Montferland zich al positief uitgesproken over het project. Het benodigde geld hoopt de projectgroep onder andere door fondsenwerving bij elkaar te krijgen. Daarnaast heeft de gemeente onlangs een subsidie in het leven geroepen om de motie OLIE (Ondersteuning Leefbaarheidsinitiatieven met Euro’s) uit te kunnen voeren.

De Dorpsraad Braamt heeft van haar opdracht gekregen eenmalig het bedrag van 25.000 euro te verdelen voor het dorp. Eind november deed de dorpsraad daarom een oproep voor ‘het beste idee voor Braamt’. “Daar hebben wij ons ook voor ingeschreven en op 1 maart mogen we ons plan presenteren”, zegt Jansen. “Verder moet ook het dorpshuis worden verbouwd en trekken we met het binnenhalen van subsidies zoveel mogelijk samen op.”