Zorgechtpaar wil uniek gezinshuis starten in oude raadhuis Didam

DIDAM – Jan en Sandra Kruitbosch, zorgechtpaar van Driestroomhuis Didam, willen in het centrum van Didam een nieuw gezinshuis starten. Ze hebben hiervoor het oude, monumentale raadhuis op het oog, waar ze jongeren en jong volwassenen met een beperking willen laten samenwonen met ouderen.

Jan en Sandra Kruitbosch.

“Als het aan ons ligt, zetten we in Didam de pilot op en rollen we het concept vervolgens landelijk uit”, zegt Jan Kruitbosch. “Het idee is om jonge mensen met een beperking in één pand te laten wonen met ouderen die vereenzamen. Daarbij willen we de talenten van de ouderen inzetten bij de ontwikkeling van de jongeren. Zo zet je ook de oudere weer vitaler in het leven.”

Het ‘gezinshuis’ moet plaats bieden aan maximaal vijf mensen met een hulpvraag, die worden begeleid door een inwonend zorgechtpaar, en vijf ouderen. Zij wonen zelfstandig in een klein appartement, voorzien van alle benodigde faciliteiten. Ook komt er een centrale gezamenlijke ruimte. “Het is de bedoeling dat de bewoners hier samen eten en activiteiten ondernemen”, vertelt Kruitbosch. “Uiteraard wel op basis van vrijwilligheid.”

Kruitbosch wil hierbij zoveel mogelijk gebruik maken van de talenten die de ouderen nog hebben. “Misschien zijn ze vroeger docent geweest of pianoleraar, of zijn ze goed in handwerken of knutselen”, zegt hij. “Die kennis kunnen ze overbrengen op de jongeren. Daarmee willen we ouderen het gevoel geven dat ze er nog toe doen. Het is belangrijk dat mensen ook op latere leeftijd actief bezig blijven. Dat is goed voor lichaam en geest.”

Wetenschap
Dat heeft de wetenschap volgens Kruitbosch ook aangetoond. Zo bewees onderzoek van neurowetenschapper Erik Scherder al dat ouderen, die geestelijk en lichamelijk nog actief zijn, minder kans hebben op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. En dat zelfs de kans op dementie afneemt. “Er is bovendien altijd toezicht, zodat kinderen zich geen zorgen hoeven te maken dat hun ouders zichzelf bijvoorbeeld verwaarlozen. Maar de ouderen willen dit zelf ook graag.”

Daarbij garandeert het zorgechtpaar dat er kwalitatief hoogwaardige zorg wordt geleverd aan zowel de jongere als oudere bewoners. Zo hebben ze zelf al 17 jaar ervaring met het runnen van een gezinshuis voor kinderen met een verstandelijke beperking en gedragsproblematiek. “We spreken de taal, kennen de partners en weten dat het financieel haalbaar is”, zegt Kruitbosch. Ze willen de pilot zelf draaien of een echtpaar mentoren. “Met Driestroom hebben we al afgesproken dat we worden getipt als er geschikte mensen zijn.”

Centrum Didam
In eerste instantie was het plan om de pilot in het buitengebied van Didam, waar ook het Driestroomhuis van de familie Kruitbosch is gevestigd, op te starten. Het zorgechtpaar kiest nu echter bewust voor het centrum van het dorp. “Voor onze doelgroep maakt de locatie niet zoveel uit, maar ouderen willen graag in het centrum wonen, dichtbij alle voorzieningen”, weet Kruitbosch.

Oude raadhuis

Het oude raadhuis in Didam.

Bij zijn zoektocht kwam hij vervolgens uit bij het oude raadhuis. “Een mooi karakteristiek pand, midden in het dorp. We willen het gebouw ook openbaar maken en er bijvoorbeeld bewoners van Meulenvelden uitnodigen om mee te eten, koffie te drinken of deel te nemen aan activiteiten. Het voorterrein van het pand kunnen we bovendien inrichten als terras.”

Het zorgechtpaar nam inmiddels een kijkje in het oude raadhuis en zag dat het geschikt is om hier de pilot te starten. Al hadden de twee ook graag het ‘nieuwe’ gedeelte van het voormalige gemeentehuis erbij gehad. “In het oude raadhuis is net voldoende ruimte. Daarom hebben we ook interesse in het andere pand, maar dat is al gereserveerd voor een supermarkt.”

Gemeente
Ze maakten hun interesse dan ook kenbaar bij de gemeente Montferland, eigenaar van de panden. Daar komen ze echter geen steek verder. “Het liefst willen we huren, maar dat is niet mogelijk. Een verkoopprijs krijgen we echter ook niet. We hebben contact gehad met de wethouders Ingrid Wolsink en Tanja Loeff en die waren heel enthousiast. Het lukt alleen niet om concrete afspraken met de verantwoordelijk ambtenaar te maken.”

“We willen de pilot heel graag in Didam opzetten”, vervolgt Kruitbosch. “Het liefst beginnen we morgen al. Maar als het hier niet lukt, dan houdt het op en gaan we op zoek naar een andere locatie, mogelijk buiten deze gemeente.”