LOIL – Carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers wil in het buitengebied van Loil en Didam voor in elk geval zeven carnavalsgroepen een nieuwe bouwlocatie creëren. Daarvoor heeft ze van de gemeente Montferland een subsidie van 49.000 euro toegezegd gekregen.
Het geld is afkomstig uit het bouwfonds, dat de gemeente instelde om carnavalsverenigingen te faciliteren bij het behoud van bouwlocaties voor carnavalswagens. Uit die pot kreeg carnavalsvereniging De 11jes uit Nieuw-Dijk al eerder een bedrag van 42.000 euro voor de realisatie van een hal aan de Pakopseweg, waar naast de vereniging zelf inmiddels zes bouwgroepen onderdak hebben gevonden.
De Vrolijke Drammers kiest voor een andere oplossing. “Onze cultuur is dat we in het buitengebied bij boeren in schuren bouwen”, zegt voorzitter Geert Korte. “Vroeger gebeurde dat in het geheim, maar tegenwoordig is er meer openheid. Zo is ook de kiekdag ontstaan, waarbij alle carnavalsgroepen een dag voor de optocht bij elkaar in de schuur naar de wagens gaan kijken. Die cultuur willen we graag in stand houden.”
Verdelen
De vereniging verdeelt de verkregen subsidie daarom over meerdere locaties. Groepen kunnen hiervoor een bedrag van maximaal 7000 euro krijgen. “Een gebint aan een stal bouwen kost tussen de 20- en 25.000 euro”, legt Korte uit. “De ruwbouw wil de gemeente niet betalen. Ze wil echter we een bijdrage leveren aan het geschikt maken van de schuur voor het bouwen van carnavalswagens. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een roldeur, een extra wand, het isoleren van het pand en aanleggen van zware stroom.”
Daarnaast moet een evenredig deel van de bouwsom worden bijgelegd door de boer, waar wordt gebouwd, en door de groep zelf. Korte: “De groep mag dit ook doen door middel van zelfwerkzaamheid. Denk daarbij aan het bestraten en schilderen van het onderkomen.” De eigenaar van de grond moet bovendien minimaal tien jaar de locatie beschikbaar houden voor carnavalswagens. “De vereniging, carnavalsgroep en eigenaar tekenen hiervoor een overeenkomst. Mocht het niet goed gaan tussen de boer en de groep dan zoeken wij een nieuwe match. Lukt dat niet dan is er een terugbetaalregeling.”
Groepen
De Vrolijke Drammers heeft negen locaties gevonden, waar een bouwplek kan worden gecreëerd. Ook hebben zich al twee groepen aangemeld die in aanmerking willen komen voor de subsidie. “De Sökkels en De Rakkers bouwden in de schuur van de familie De Kinkelaar aan de Heeghstraat in Didam, die in 2015 door brand is verwoest”, vertelt Korte. “Zij hebben nu tijdelijk een ander onderkomen, maar willen graag weer terug. Vooral voor De Rakkers is de nood hoog. Zij bouwen vanwege ruimtegebrek nu op twee locaties.”
De carnavalsvereniging heeft in totaal vijf jaar de tijd om de bouwschuren te creëren. Bij de familie De Kinkelaar wordt binnenkort al een start gemaakt met de bouw van de eerste schuur. “Groepen die een goed plan hebben, komen in aanmerking. Daarbij geldt ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. En die 7000 euro hoeft ook niet op. Als het voor minder kan, blijft er wellicht nog voldoende geld over voor een extra onderkomen.”