LOIL – SV Loil neemt als tweede voetbalvereniging van Nederland deel aan het energieproject Zon voor Verenigingen. Door mee toe doen aan het project wordt de club zelf energieaanbieder en bespaart ze net als haar leden fors op de elektriciteit- en gasrekening.
Met ‘Zon voor Loil’ geeft de club haar ambitie om de groenste vereniging van Gelderland te worden een flinke impuls. “Niet alleen leden, maar ook anderen die SV Loil een warm hart toedragen, kunnen overstappen van hun huidige energieleverancier naar Zon voor Verenigingen”, legt bestuurslid Rob Mos uit. “In ruil daarvoor krijgt de club gratis zonnepanelen en de overstappers krijgen een goede energieprijs.”
SV Loil krijgt voor iedere vier huishoudens die overstappen één zonnepaneel. Bij minimaal honderd deelnemers kan de voetbalvereniging het dak van de bestuurs- en kleedkamers bedekken met 25 panelen en krijgt ze ook een gratis installatie. Als de huishoudens in 2019 hun contract verlengen, ontvangt de vereniging nog eens 25 panelen.
Het energieproject is een initiatief Qwint Energie uit Hengelo (O). Zij is op dit moment met name actief op de overheidsmarkt en levert vooral aan gemeenten en scholen. “Ze willen zich meer op de particuliere markt gaan begeven en uiteindelijk bij alle verenigingen in Nederland zonnepanelen realiseren”, weet Gijs Wanders, ambassadeur van ‘Zon voor SV Loil’. “Na NEO uit Borne zijn wij pas de tweede vereniging, die deelneemt aan het project.”
Besparing
Met de 25 zonnepanelen wekt de voetbalvereniging jaarlijks zo’n 5500 tot 6000 kilowatt aan stroom op. Op jaarbasis verbruikte ze nu in totaal iets meer dan 10.000 kilowatt. “Dat betekent een besparing van ruim vijftig procent op onze huidige stroomkosten, zo’n duizend euro per jaar”, zegt Wanders. “Daarnaast wordt ook de CO2 uitstoot met 2500 kilogram gereduceerd.”
SV Loil is al langer bezig met het verduurzamen van de vereniging, dus prak het haar direct aan. “Een deel van ons sponsorbudget, dat we van de ING bank ontvangen, hadden we dit jaar gereserveerd voor zonnepanelen, dat houden we nu over”, zegt Mos. “Als de zonnepanelen zijn geïnstalleerd , gaan we zelf over tot de aanschaf van zonnecollectoren om ook op ons gasverbruik te besparen. Zo kunnen we ongeveer de helft van al het water, dat de spelers gebruiken bij het douchen, zelf verwarmen.”
In het kader van de duurzaamheid heeft SV Loil ook het kunstgrasveld op sportpark de Korenakker al voorzien van LED verlichting. Hiermee loopt de vereniging eveneens voorop. “Vanuit de hele Achterhoek komen ze naar onze verlichting kijken.”