DIDAM – De aanleg van een warmtenet in de bloemenbuurt in Didam kan definitief van start. Dinsdag hebben de gemeente Montferland, woningcorporatie Plavei, energieleverancier de Graeflander en infraspecialist Firan de overeenkomst ondertekend.
De materialen kunnen nu worden ingekocht en de aannemers gecontracteerd. In mei starten de werkzaamheden in de buurt. Honderden woningen maken straks de overstap naar een duurzame en aardgasvrije warmtevoorziening.
In februari 2021 richtten Firan en de gemeente Montferland samen al Warmtenetwerk Didam (WND) op. De organisatie is verantwoordelijk voor de aanleg, de exploitatie en het beheer van het toekomstige warmtenetwerk in Didam en voor de aanleg van een modulair warmtesysteem voor huurwoningen van woningcorporatie Plavei in de bloemenbuurt.
“In de Bloemenbuurt worden de woningen nu gerenoveerd en staat een vernieuwing van de openbare ruimte op stapel”, vertelt Wethouder Walter Gerritsen. “Samen met de woningcorporatie maken we gebruik van het momentum om de wijk ook aardgasvrij en duurzaam te maken.”
Uit onderzoek is een modulair warmtesysteem als meest betrouwbare en betaalbare optie naar voren gekomen. Een modulair systeem maakt wijken stapsgewijs aardgasvrij en is vervolgens door te ontwikkelen tot een open warmtenet voor meer wijken in Didam. Warmtenetwerk Didam werkt samen met De Graeflander, die zorgt voor de levering en facturatie van de warmte aan de afnemers.
Particuliere woningen
Aan het warmtenet worden in eerste instantie 222 woningen van Plavei in de bloemenbuurt aangesloten. Later ontvangen particuliere woningen een aanbod voor aansluiting op het modulair warmtesysteem. De gemeente verkent de mogelijkheden om een (rijks)subsidie aan te vragen voor deze uitbreiding van het warmtenet.
Luchtfoto van de bloemenbuurt in Didam voor de renovatie van de huurwoningen.