Samenwerkende musea openen museumseizoen in ‘s-Heerenberg

’s-HEERENBERG – Kasteelstad ’s-Heerenberg opent zondag 31 maart het museumseizoen met de samenwerkende musea rondom het museumplein in ’s-Heerenberg. Wethouder Ruth Mijnen verricht de opening om 14 uur op de voorburcht van kasteel Huis Bergh.

Vanaf dat moment geven kasteel Huis Bergh, de Munt, het Stadsmuseum Bergh, de Pancratiuskerk en het Ni-je Raethuys, waarin sinds begin dit jaar de Heemkundekring zetelt, een kijkje in het rijke historische verleden van het voormalige land van Bergh. Dat doe ze onder andere met diverse exposities.

De wethouder gaat zondag na de opening in defilé samen met genodigden langs de deelnemende organisaties. Zij worden begeleid door afgevaardigden van de Compagnie van Grolle en medewerkers van het Stadsmuseum Bergh in historische kostuums. Hierbij wordt onder andere de Munt aangedaan, waar Mijnen een munt slaat.

Ook wordt de expositie ‘Archeologische vondsten uit Berghse bodem’ bezocht in het Ni-je Rathuys en het Stadsmuseum Bergh. In de filmzaal van het Stadsmuseum Bergh is eveneens de nieuwe overzichtsfilm van de historie van Bergh te zien. Tussen 15 en 15.30 uur brengt het Antoniusgilde een vendelhulde voor de Pancratiuskerk. Verder is er in de Pancratiuskerk van 16 tot 17 uur een concert in Franse sferen op het Maarschalkerweerdorgel.

Archeologie
Archeologisch bodemonderzoek in ’s-Heerenberg en omgeving heeft veel aan het licht gebracht. Stadsmuseum Bergh toont in samenwerking met de Heemkundekring Bergh een stel archeologische vondsten uit Berghse bodem in de thematentoonstelling ‘Archeologische vondsten uit Berghse bodem’.

In grachten, beerputten of zomaar ergens in de bodem werden vroeger vaak dingen gegooid, omdat ze kapot waren of omdat ze er per ongeluk in terecht zijn gekomen. Die spullen vertellen ons veel over het leven van onze (verre) voorouders.

Hoe de bebouwing vroeger was, is te zien als er op een bouwterrein in de stad of op het platteland archeologisch onderzoek plaatsvindt. Oude funderingen vertellen bijvoorbeeld wat voor gebouw er gestaan heeft. Door onderzoek van het beerputmateriaal weten we hoe de mensen leefden en wat ze aten. Eén van die bouwterreinen was het Gertrudis-terrein in ’s-Heerenberg, waar een paar jaar geleden veel objecten van de oude stad zijn gevonden.

In het stadsmuseum is een maquette te zien, waar gebouwen op staan die allang verdwenen zijn, maar waar wel archeologische resten van zijn gevonden. Een aantal van die objecten is vanaf 31 maart tot 1 juni te zien in het Stadsmuseum en het Raethuys.