Meer dan 200 parochianen met Maria op stap naar Kevelaer

DIDAM – Didam en Wehl gaan al sinds 1844 samen naar Kevelaer. Hiervoor werd destijds door de twee gemeenten de stichting Broederschap Kevelaer opgezet. Inmiddels organiseert zij de jaarlijkse pelgrimstochten vanuit de Gabriël Parochie en gaan de elf geloofsgemeenschappen gezamenlijk op bedevaart.

V.l.n.r. Mimi Hendriksen, Bennie Steijntjes, Theo Reuling en Henk Boerstal met het Mariabeeld in de Mariakerk in Didam. Het beeld gaat dinsdag 16 augustus ook mee op bedevaart naar Kevelaer.
V.l.n.r. Mimi Hendriksen, Bennie Steijntjes, Theo Reuling en Henk Boerstal met het Mariabeeld in de Mariakerk in Didam. Het beeld gaat dinsdag 16 augustus ook mee op bedevaart naar Kevelaer.

Meer dan tweehonderd parochianen vertrekken er dinsdag 16 augustus naar Kevelaer. Het merendeel gaat met de bus vanuit ’t Heuveltje in Beek. Bijna dertig deelnemers vertrekken echter al een dag eerder. Zij leggen de ongeveer vijftig kilometer naar het bedevaartsoord fietsend of lopend af.

“Met vier wandelaars vertrekken we maandagmorgen om 6 uur vanuit Didam”, zegt diaken Theo Reuling, die de tocht ook te voet aflegt. “De 24 fietsers starten om 10.30 uur in Stokkum. Pastoor Jurgen Jansen fietst ook mee. De rest van het pastorale team gaat met de bus en neemt het Mariabeeld uit de kerk in Didam mee. We gaan dus met zijn allen met Maria op stap.”

Bruidsmeisjes
Het Mariabeeld wordt tijdens de processie in Kevelaer de kerk ingereden door vier Loilse bruidmeisjes. Zij liepen afgelopen zondag ook mee in de Loilse processie, voorafgaand aan de schuttersmis in het kerkdorp. Verder reist er een afvaardiging van muziekvereniging De Club mee. “Zij spelen tijdens de processie christelijke liederen”, vertelt broedermeester Henk Boerstal, voorzitter van het Broederschap Kevelaer.

In de processie gaan de parochianen al zingend naar de kaarsenkapel. “Deze kapel staat vol met joekels van kaarsen”, weten Mimi Hendriksen en Bennie Steijntjes. Beiden zijn net als Boerstal broedermeester in de Gabriëlparochie en lid van de stichting Broederschap Kevelaer, die de bedevaarten organiseert. “We nemen zelf ook en kaars mee, die we in Kevelaer laten maken.”

Kruisweg
Na het bezoek aan de kaarsenkapel is er een plechtige hoogmis in de basiliek. ’s Middags verzamelen de parochianen zich voor de kruisweg opnieuw bij de kaarsenkapel. Ook de kruisweg wordt al zingend gelopen. De bedevaart eindigt daarna met het Marialof. Boerstal: “Ieder jaar gaat er vanuit één van de geloofsgemeenschappen ook een koor mee. In de bus worden er al volop Marialiedjes gezongen.”

De bedevaarten naar Kevelaer vanuit de Gabriëlparochie vinden elk jaar in augustus plaats. Eén keer in de twee jaar is er in mei bovendien een bedevaart voor mensen met een beperking. “Dat zijn vooral mensen uit de verpleeghuizen”, zegt Hendriksen. “Die busreizen worden gesponsord door Caritas, Stichting Gasthuis Bergh en de Albertusstichting, zodat de deelnemers maar een kleine bijdrage hoeven te doen. Voor hen is het een echt uitstapje.”

Dat is het voor de bedevaartgangers op 16 augustus ook, al heeft het uitstapje vooral ook een serieus doel. Reuling: “Voor velen is Maria een aansprekende figuur, bij wie ze hun zorgen en vragen kwijt kunnen. Daar ga je die dag mee op pad. De bedevaart is voor de meesten een verwerking van de last die ze dragen, maar ook een manier om hun dankbaarheid te uiten. Je komt in Kevelaer helemaal tot jezelf en gaat als een anders mens weer naar huis.”

Mariavieringen
In augustus vinden ook weer de traditionele Mariavieringen plaats. Op 13 en op 15 augustus worden deze vieringen in de open lucht gehouden. Zaterdag 13 augustus is er om 18 uur een viering bij de Mariakapel aan de Tatelaarweg in Didam en maandag 15 augustus om 19 uur een eucharistieviering bij de kapel in Vethuizen.