Rommelmarkt Greffelkamp trekt al 25 jaar vast publiek

DIDAM – Elk jaar wordt er iets voor tien uur weer afgeteld voor het hek open gaat. Maar voordat voorzitter Peter te Dorsthorst bij de nul is, bestormen de eerste bezoekers meestal al het veld. Zondag houdt drumfanfare St. Martinus in Greffelkamp voor de 25ste keer haar rommelmarkt en gaat het waarschijnlijk niet veel anders.

Jan Lankhorst (links) en Peter te Dorsthorst zijn al 25 jaar betrokken bij de organisatie van de rommelmarkt van drumfanfare St. Martinus. “Zo’n tachtig vrijwilligers helpen zondag mee bij de verkoop.”
Jan Lankhorst (links) en Peter te Dorsthorst zijn al 25 jaar betrokken bij de organisatie van de rommelmarkt van drumfanfare St. Martinus. “Zo’n tachtig vrijwilligers helpen zondag mee bij de verkoop.”

“Vaak zien we ook dezelfde gezichten”, zegt Te Dorsthorst. “Als we de foto’s van de afgelopen tien jaar er bij pakken, komen veel mensen daar waarschijnlijk steeds weer op terug. We hebben een vast publiek, dat alle rommelmarkten in de regio afstruint. In de beginjaren haalden we de spullen nog op, die van de rommelmarkt in Kilder over waren om ze hier weer aan de man te brengen. Maar dat werkte niet, want de mensen wisten precies wat er elders al had gestaan.”

Tegenwoordig heeft de drumfanfare de rommel van andere markten niet meer nodig. In de weken voorafgaand aan de rommelmarkt worden er vanuit Didam meer dan voldoende spullen aangeboden, die verkocht kunnen worden. “In mei en juni hebben we twee keer een ophaaldag en gaan we in totaal zo’n vijftig adressen af”, vertelt bestuurslid Jan Lankhorst. “Op de zaterdag voor de rommelmarkt worden er meestal nog wat spullen gebracht. Dat is altijd een drukke dag, omdat dan alles nog moet worden gesorteerd.”

De boeken en platen bij elkaar, de potten bij de pannen en het speelgoed in een aparte kraam. “Die spullen zijn het populairst bij het publiek. Net als de restantpartijen tuinkussens, oud ijzer en alles waar een stekker aan zit”, weet Te Dorsthorst. “Grote meubelen, koelkasten en diepvriezers hebben we liever niet. Mensen moeten het zo kunnen meenemen, anders laten ze het staan. Bovendien nemen ze veel ruimte in bij de opslag. De eerste jaren kwamen er veel Polen, die nog wel interesse hadden in de eiken meubelen. Maar die krijgen het ook luxer en hebben geen interesse meer.”

Opbrengst
De rommelmarkt in Greffelkamp telt zo’n dertig kramen en verder worden er nog wat losse spullen, zoals kleding, aangeboden. Het meeste is om 15 uur verkocht. “De laatste jaren gaat er steeds minder met de kraakwagen mee”, zegt Lankhorst.

De rommelmarkt levert dan ook een leuk centje op voor de drumfanfare. “Dat geld hebben we hard nodig voor de aanschaf van instrumenten en kleding en de vergoeding voor de dirigent. Vroeger hadden we regelmatig betaalde optredens, maar die worden steeds minder. Alleen van de subsidie en de bijdragen van onze sponsoren kunnen we niet bestaan. Daarvoor hebben we de opbrengst van de rommelmarkt hard nodig.”

De rommelmarkt aan de Manhorstweg in Greffelkamp begint zondag 5 juli om 10 uur en eindigt om 15 uur. Naast de vele spullen worden er ook oliebollen verkocht en staat er een Rad van Avontuur. Verder kunnen de bezoekers een hapje en een drankje krijgen. “Op de dag zelf zijn er zo’n tachtig vrijwilligers voor de verkoop”, zegt Te Dorsthorst. “Handelaren zijn er niet, we verhuren geen kramen.”