DIDAM – Na jaren praten en plannen maken, gaat de Didamse Bloemenbuurt eindelijk op de schop. Aan de Goudsbloem-, Strobloem- en Dahliastraat zijn de eerste woningen gesloopt. Ook vordert de renovatie van dit deel van de wijk gestaag. Tot opluchting van de bewoners.
Zij woonden lange tijd in een slecht geïsoleerd huis, waar de laatste jaren nauwelijks onderhoud aan werd gepleegd. “De woning tochtte aan alle kanten”, vertelt Gonda Vos (56), die al sinds 1987 aan de Strobloemstraat woont. “Binnen had ik last van schimmel en slakken. Ik ben daarom heel blij met de renovatie. De woning was er echt aan toe.”
Het huis van Vos werd voorzien van een nieuwe gevel en een nieuw dak. “De nieuwe gevel is kant-en-klaar met deuren en ramen voor de oude geplaatst. Die van ons is wit met geel. Aan de Geraniumstraat, tegenover ons, wordt het wit gecombineerd met rood of grijs. Daarmee komt er wat meer variatie in de wijk.” Verder werd het asbest verwijderd en kreeg de woning een ventilatiesysteem voor de frisse lucht.
Ook krijgt Vos een nieuwe keuken en wordt de badkamer verplaatst naar een kleinere kamer. Op het toilet laat ze alleen de pot vervangen, maar blijven de tegels in tact. “De aanpassingen die binnen worden gedaan, zijn per woning verschillend”, weet Vos. “Hoe ouder de badkamer, keuken en het toilet, hoe meer Plavei voor haar rekening neemt en hoe minder het ons kost.”
Energielabel
Vos ziet nu al de resultaten van de renovatie. Zo betaalt de isolatie van de woning zich inmiddels uit. “Voordat ik ’s morgens de thermostaat hoger zet, is het al vier graden warmer in huis dan voor de verbouwing”, vertelt ze. “We zitten wel een paar weken in de rotzooi, maar ze moeten toch eerst rommel maken, voordat het opknapt.”
De doelstelling van woningcorporatie Plavei is om al haar woningen in de wijk terug te brengen naar nul op de meter. “Onze tussenwoningen komen van een E-label en de hoekwoningen van een G-label”, zegt Plavei-directeur Arjan ter Bogt. “Met alle aanpassingen gaan ze allemaal naar een A++-label. Dat verschil is enorm en daar ondervinden de bewoners direct de voordelen van.”
Om ‘nul op de meter’ te bereiken, wordt er in de Bloemenbuurt maximaal gebruik gemaakt van zonnestroom. Daarbij wil Plavei alle woningen aansluiten op een warmtenet. Ter Bogt: “Dat de gemeente hiervoor niet de gehoopte rijkssubsidie heeft gekregen, was even slikken. Maar voor onze woningen komt er een oplossing. Het is te hopen dat er van de provincie alsnog geld komt voor de plannen, zodat de particuliere eigenaren straks ook kunnen aansluiten op een warmtenet.”
Koopwoningen
Want naast de 222 huurhuizen staan er in de Didamse Bloemenbuurt ook zo’n 400 koopwoningen. Deze bewoners werden, net als de huurders, door de woningcorporatie en gemeente nauw betrokken bij de renovatieplannen. Zij zien hun wijk op dit moment in rasse schreden veranderen.
Gemma Francis is er dagelijks getuige van. Zij woont samen met haar man Jarno en twee kinderen aan de Goudsbloemstraat, midden tussen de sloop- en renovatiewerkzaamheden. Ook Francis is heel blij dat de buurt nu eindelijk een opknapbeurt krijgt. “Het ziet er al veel frisser uit dan voor de sloop en renovatie”, vindt ze. “We zitten nu misschien een beetje in de rommel, maar we krijgen er een hele mooie wijk met veel groen en een prachtig speelplein voor terug.”
Overlast ervaart ze ook nauwelijks. “Het slopen gebeurt met beleid. We hebben totaal geen hinder van geluid of stof. We vinden het eigenlijk wel leuk om naar te kijken. ’s Morgens komen de kranen en werkbusjes in optocht de wijk in en aan het einde van de dag is alles weer weg en opgeruimd.”
Verhuizing
Ook Ter Bogt ziet dat de renovatie van de wijk vlot verloopt. “Op het moment dat de plannen er liggen, gaat het snel”, weet Ter Bogt. “De afgelopen drie jaar is er veel met de bewoners gepraat en dat werpt nu zijn vruchten af.” Zo moest Plavei 73 huishoudens, die in een te slopen huis woonden, herhuisvesten. “Dat is goed gelukt. Nog maar twee bewoners zoeken een nieuwe woning. Slechts twee huishoudens hebben aangegeven terug te willen keren in de wijk.”
Gonda Vos en Gemma Francis zien dan ook niet alleen het uiterlijk van hun wijk veranderen, maar ook de samenstelling. De woningen voor hun huis zijn gesloopt, waarvoor zes levensloopbestendige woningen, een hofje en parkeerplaatsen terugkomen. “Er zijn veel mensen vertrokken”, weet Vos. “Zij zijn elders op hun plek en willen niet meer terug. Ook niet nu de wijk zo mooi wordt.”
Planning
Woningcorporatie Plavei renoveert op dit moment 38 woningen aan de Goudsbloem-, Strobloem- en Geraniumstraat (foto). Een deel van de renovatie is al voltooid. In januari wordt er gestart met de verbouwing van 26 woningen aan de Anemonen-, Iris- en Zonnebloemstraat. Gevolgd door de renovatie van nog eens 57 woningen aan de Begonia-, Tulpen-, Rozen-, Geranium-, Goudsbloem- en Zonnebloemstraat in het najaar van 2021. Volgend voorjaar start ook de nieuwbouw van 16 woningen aan de Dahlia-, Goudsbloem-, Salvia-, Strobloem- en Geraniumstraat. Voor de zomer van 2021 wordt er een begin gemaakt met de bouw van 14 woningen aan de Goudsbloem- en Rozenstraat. Tenslotte bouwt Plavei vanaf volgend najaar nog 43 woningen aan de Goudsbloem-, Muurbloem-, Petunia-, Iris- en Zonnebloemstraat. De nieuwbouw bestaat uit levensloopbestendige- en eengezinswoningen en appartementen. Daarbij krijgt de Bloemenbuurt een meer open en groener karakter.
Warmtenetwerkbedrijf
De gemeente Montferland wil samen met Plavei een warmtenet realiseren in de Bloemenbuurt. Daarop kunnen niet alleen de 200 woningen van de corporatie worden aangesloten, maar ook de 500 koophuizen. Het college heeft nu een voorstel richting de raad gedaan om deel te nemen in een warmtenetwerkbedrijf. In Firan heeft ze een partner gevonden. Om woningen tegen een betaalbare prijs te kunnen laten aansluiten op het warmtenet is subsidie nodig. Nu Montferland de rijkssubsidie Proeftuin Aardgasvrije Wijken is misgelopen, is haar hoop gevestigd op de provincie. “Het is van belang dat er financiële steun komt om op korte termijn de eerste stap naar een aardgasvrije wijk te kunnen maken. Anders is het een gemiste kans”, zegt wethouder Walter Gerritsen. Gerritsen hoopt uiterlijk half januari uitsluitsel te krijgen. Dan wil Plavei de materialen inkopen voor het warmtenetwerk in de wijk.