Oud-leden en debutanten met Amicitia op één podium in jubileumvoorstelling

LOIL – De toneeluitvoeringen van Amicitia worden komend jaar bijzonder. Niet alleen omdat de Loilse toneelvereniging honderd jaar bestaat. In het kader van dit jubileum spelen er ook oud-leden mee en zelfs een aantal debutanten. Voor zowel de vaste tonelisten als de gastspelers is dit een speciale ervaring.

“We hebben dit jaar 25 spelers, veel meer dan anders”, vertelt Rudi van Onna (58), die al sinds 2004 bij toneelvereniging Amicitia speelt. “Daarom oefenen we steeds in kleine groepjes. Op 12 september hadden we wel een gezamenlijke aftrap. Toen hebben we met z’n allen twee keer de hele tekst doorgelezen.”

Kleine rolletjes
Voor Van Onna zijn de repetities inmiddels begonnen. Hij heeft dit keer een kleine rol en speelt in Bloesems een Duitse toerist. “Dat heb ik bewust gedaan, omdat ik begin vorig jaar een burn-out heb gehad en weer rustig aan wil beginnen.” Oud-lid Jan Schuurman (68) en debutant Ton van Dinter (72) starten pas eind november en begin december met de repetities. De twee hebben eveneens een klein rolletje en staan ook diverse keren als figurant op het podium.

“Voor mij is het al zo’n veertig jaar geleden dat ik bij Amicitia speelde”, zegt Schuurman. “Ik heb in die tijd acht of negen toneeluitvoeringen meegemaakt. Dat was een fantastische tijd. Maar toen Louis Jansen me afgelopen jaar vroeg om nog één keer mee te doen in de jubileumvoorstelling zei ik ‘nee, dat doe ik niet meer’. Zijn antwoord was echter: ‘je kunt niet meer terug, ik heb je al opgegeven, haha’. Een paar dagen later belde Sabine Bolder al en ze zei: ‘wat heb ik gehoord, doe je ook mee’. Toen kon ik natuurlijk geen ‘nee’ meer zeggen.”

Podiumervaring
Zo vroeg Schuurman een paar maanden geleden aan Van Dinter om eveneens een klein rolletje te spelen in de voorstelling. De twee kennen elkaar goed en stonden in het verleden regelmatig samen op het podium. Van Dinter: “Ik heb een jaar of veertien opgetreden als André Hazes. Jan was destijds als één van de twee bodyguards onderdeel van de act. Daarbij stonden we tijdens het openluchtspel over 100 jaar Loil ook al samen op de planken en speelden we Gradus en Antoon. Toen hij me onlangs vroeg om mee te doen in de jubileumvoorstelling van Amicitia stemde ik direct in. Jan zei ook nooit ‘nee’ als ik hem vroeg.”

Van Dinter wilde echter alleen een kleine rol. “Ik heb geen podiumangst, maar ook geen enkele toneelervaring.” Twee dagen nadat Jan hem had gevraagd, bracht Rosalien Branderhorst hem echter een dik pak papier met het script van de voorstelling. “Ze hadden voor mij de rol van burgemeester bedacht”, lacht hij. “Hoe vaker ik daar de naam van ‘burgemeester’ in tegenkwam, hoe harder ik begon te zweten. Zoveel tekst kon ik echt niet uit mijn hoofd leren. De volgende dag heb ik contact opgenomen met Sabine en haar gevraagd om een andere rol. Om mezelf en Amicitia een afgang te besparen, haha. Die kreeg ik en nu hoef ik gelukkig maar een regel of vier, vijf te zeggen.”

Figuranten
Hij heeft nu de rol van ome Bertus, een knieperd (gierigaard), die is getrouwd met Grada. Grada wordt gespeeld door Dinie Donkers, eveneens een oud-speelster. Schuurman speelt in Bloesems de rol van dronken ambtenaar van de burgerlijke stand, die een Loils stel in de echt moet verbinden. Verder figureert hij als begeleider van de Koningin in Amsterdam, waar het stuk zich deels afspeelt. “Daar spelen Ton en ik ook nog twee Schotten in quilt en twee Ajax-supporters. Moet ik als Feyenoord-fan ook nog een Ajax-shirtje aan, haha. Daarnaast worden mijn zangkwaliteiten getest en zing ik een refrein in een liedje van Gerard Cox.”

Voor Van Onna is er nog een rol weggelegd in het bouwteam voor het decor. “Daar help ik altijd aan mee”, zegt hij. “Dit keer wordt het allemaal echter wel een stuk groter en professioneler. Alles wordt voor deze voorstelling uit de kast gehaald, inclusief diverse decorwisselingen. Dat maakt het stuk nog eens extra bijzonder. Het wordt echt leuk, voor het publiek, maar ook voor degenen die meedoen. Met z’n allen willen we een mooie voorstelling neerzetten. Zo is het altijd geweest”, vindt ook Schuurman. “Hoe klein of groot je rol ook is, tijdens de voorbereidingen en uitvoeringen zijn we allemaal één.”

Kaartverkoop en website
Op 19 november start de kaartverkoop voor Bloesems. Wellicht een leuk Sinterklaascadeau! Kaarten kosten 17,50 euro en 12,50 euro voor de jeugd tot en met 12 jaar (inclusief consumptie). De jubileumvoorstellingen zijn op 26 maart (middag), 29 maart en 1 april (beiden ’s avonds). Meer informatie staat op de vernieuwde website www.amicitia-loil.nl

V.l.n.r. de spelers Ton van Dinter, Rudi van Onna en Jan Schuurman. Foto Corina Gerritsen