Opnieuw een streep door carnavalsfeesten en sinterklaasintochten

NIEUW-DIJK/’s-HEERENBERG – Opnieuw zorgt corona voor een reeks van afgelastingen. Pronkzittingen gaan niet door, sinterklaasfestiviteiten worden gecanceld en ook de lampionnenoptocht en het Martinusfeest van schutterij St. Martinus in Greffelkamp vinden geen doorgang. “We durven het niet aan.”

Zo was carnavalsvereniging De 11jes uit Nieuw-Dijk helemaal klaar voor haar jubileumpronkzitting. De vereniging bestaat 55 jaar en wilde bij de aftrap van het carnavalsjaar extra uitpakken. “Ondanks het strikte deurbeleid, de vaste zitplaatsen in de zaal, de verminderde capaciteit en het gezonde verstand van iedereen, durven wij het niet aan om dit door te zetten”, laat voorzitter Gemma Harmsen namens het bestuur weten. “We nemen onze verantwoordelijkheid en hebben besloten de pronkzittingen op zaterdag en zondag niet door te laten gaan.”

Carnavalsvereniging de Paverts uit Zeddam heeft eveneens de stekker uit de novemberpronkzitting van zaterdag getrokken. “Wij beseffen dat dit een grote teleurstelling is voor Prins Marien I en zijn gevolg, maar ook voor alle medewerkers die de afgelopen weken veel tijd en energie hebben gestoken in de voorbereidingen”, meldt het bestuur op de Facebook-pagina van de Paverts. “Een beslissing als deze neem je niet zomaar en het doet ons pijn in ons carnavalshart. Helaas kunnen we niet anders.”

CV De Dösvlègels uit Beek en Loerbeek nam eenzelfde besluit. Het bestuur besloot deze week dat de pronkzitting, zoals die op zaterdag 13 november stond gepland niet door te laten gaan. “Vorig jaar hadden we een online pronkzitting en dat was uiteindelijk een goed alternatief. Daarom nemen wij de geplande pronkzitting op en zenden deze vrijdagavond 26 november uit via YouTube. Op deze manier kunnen we Prins Kuul de 1ste en zijn gevolg toch een waardig afscheid geven.”

Waskupen
In ’s-Heerenberg gaat de pronkzitting van vanavond wel door. “Maar wel onder alle regels van het RIVM”, verzekert Sjaak Böhmer namens carnavalsvereniging d’Olde Waskupen. “Wij houden onze novemberpronkzitting zittend in een sporthal, waar we een strikt deurbeleid met een coronatoegangsbewijs hanteren. Ook werken we met het invullen van een ‘bron-contactonderzoek formulier’. Daarnaast is er een verplichte plaatsbespreking en heeft iedere carnavalist dus een vaste zitplek heeft. Of de pronkzittingen zaterdag ook doorgaan, hangt af van het besluit van de overheid.”

Carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers in Loil wilde het carnavalsseizoen zaterdag aftrappen met haar leden. In de kerk was een feestavond met de band Papa di Grazzi gepland, maar ook die is afgeblazen. “Het feest was eigenlijk een compensatie voor vorig jaar, toen alle leden wel de volledige contributie hebben betaald, maar er geen feest kon worden gevierd”, vertelt voorzitter Marcel Wiendels. “Gezien de huidige situatie in Loil, waar veel mensen zijn getroffen door corona, vinden we als bestuur en Raad van 11 echter dat we de festiviteiten niet door kunnen laten gaan.”

Sinterklaasintocht
Niet alleen het carnaval wordt getroffen door de nieuwe corona-uitbraak. Komend weekend is ook een aantal sinterklaasactiviteiten afgelast. In Loil gaat de intocht niet door vanwege het hoge aantal besmettingen en in Nieuw-Dijk gaan de festiviteiten komend weekend eveneens niet door. De sinterklaasintochten in ‘s-Heerenberg en Lengel en in Didam gaan zondag vooralsnog wel door.

Schutterij St. Martinus zette deze week eveneens een streep door de lampionnenoptocht en het Martinusfeest in de buurtschap Greffelkamp. “Wij vinden het niet verantwoord naar onze jeugd en de leden toe om dit mooie feest door te laten gaan”, laat het bestuur de leden via een nieuwsbrief weten. “Het spijt ons en we vinden het vooral jammer voor onze kinderen, die al druk bezig zijn geweest met het maken van een lampion. Wij hopen weer op betere tijden.” Foto Marco Scheurink