Nieuwe lunchroom voor burgers, bikers en ‘veur buutenluu’

KILDER – Kilder heeft weer een lunchroom. Dominic van Akkeren en Patricia Pot openen woensdag 17 juni aan de voet van de Montferlandse bossen de deuren van Burgers & Bikers. Voor iedereen op twee of meer wielen, maar ook ‘veur buutenluu’.

“Dus eigenlijk voor iedereen”, zegt Van Akkeren. “Bikers staat voor motorrijders, fietsers en alles op meer dan twee wielen. Burgers voor alle andere mensen, maar ook voor onze heerlijke hamburgers. We zitten hier op een prachtig punt, waar veel mensen langskomen. Daarnaast is het een mooi trefpunt voor groepen motorrijders en wielrenners, die hier hun toertocht willen starten en eindigen.”

Achterhoek
Van Akkeren komt uit Doetinchem en heeft zijn lunchroom daarom een beetje in de Achterhoekse stijl ingericht. De gerechten op de menukaart zijn eveneens samengesteld met een knipoog naar de regio en doelgroep. Zo kun je bij Burgers & Bikers een uutsmieter Montferland met zijspan bestellen, maar ook een krukas burger, gas op de ananas burger en schnitzel Kale Jacob. Voor de kinderen zijn er minibike menu’s verkrijgbaar. Er wordt bovendien een Achterhoeks speciaalbiertje geschonken: Nathals.

“We doen het net even iets anders dan normaal”, lacht Van Akkeren. “Dat zie je ook aan de inrichting. Zo hangt en staat de zaak vol met metalen borden en schildjes, die ik door de jaren heen heb verzameld. De koffie schenken we in ouderwetse kopjes uit de voormalige inventaris van horecabedrijf Het Witte Paard in Zelhem. Het eerste wat ik vervolgens heb gekocht, waren de lampen in de vorm van biertonnetjes.”

Achter bijna de hele inboedel van de lunchroom zit echter wel een verhaal. In de zaak staat bijvoorbeeld een hekje, dat nog is gesmeed door zijn overleden vader en gelast door zijn broer. In een andere hoek hangt een ouderwets haltebord van de GTW met een foto van zijn opa, die er buschauffeur is geweest.

Naast de lunchroom heeft Van Akkeren ook nog een eigen hoveniersbedrijf. De lunchroom kwam toevallig op zijn pad. “Ik heb een paar jaar op Terschelling gewoond, waar ik met mijn ex een bed & breakfast runde”, vertelt hij. “Toen die relatie uitging, ben ik weer teruggekeerd naar de Achterhoek, waar ik tijdelijk bij mijn ouders in Doetinchem heb gewoond. Na het overlijden van mijn vader ben ik op zoek gegaan naar iets voor mezelf. Op een gegeven moment reed ik langs dit woon- en winkelpand, waar vroeger Bon Bini zat, en dacht ik ‘dit is een mooie plek, hier moeten we iets mee’.”

Trefpunt
Op de verjaardag van zijn neef, juni vorig jaar, opperde iemand om er een motor- en fietstrefpunt van te maken. “Dat past prima bij me. Wij rijden zelf ook allemaal motor, maar ik wilde er geen motorclub van maken. Ik wilde iets waar iedereen zich thuis voelt en de sfeer goed is. Zo kunnen we de ruimte ook gebruiken voor een klein feestje, een vergadering of kinderfeestje.”

Afgelopen zondag werd de lunchroom aan de Beekseweg 5 in Kilder officieel geopend door Hendrik Haverkamp, die Van Akkeren al een jaar of twintig kent. Voor de opening waren vrienden, familie, buren en sponsoren uitgenodigd. “Bevriende bedrijven hebben de picknicktafels buiten gesponsord.” Vanaf morgen is de lunchroom ook open voor andere gasten. De openingstijden en menukaart staan op de website www.burgersenbikers.nl.