ZEDDAM – De pastorie bij de Nederlands hervormde kerk in Zeddam krijgt dit jaar de monumentenprijs van de gemeente Montferland. De prijs wordt zondag 14 september om 14 uur tijdens Open Monumentendag door een vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders uitgereikt in de pastorie.
In 2006 werd op initiatief van de Heemkundekring Bergh (HKB), daarbij ondersteund door de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) en gedragen door de gemeente Montferland, de monumentenprijs in het leven geroepen. Volgens vastgestelde criteria, opgesteld door de monumentencommissie van de gemeente Montferland, kunnen voor de prijs jaarlijks door de HKB en OVD elk een drietal objecten of personen worden voorgedragen.
Genomineerden
Dit jaar nomineerde de HKB de voormalige boerderij annex herberg aan de Zeddamseweg 8 in Kilder, de pastorie van de hervormde kerk aan de Ettemastraat 1 in Zeddam en het pand aan de Langeboomsestraat 8 in Vethuizen. De OVD droeg het gerenoveerde Albertusgebouw aan de Raadhuisstraat 3 in Didam, het voormalige Dunselmanpand nu afscheidshuis D’n Dunsel aan de Raadhuisstraat 11 in Didam en de voormalige burgemeesterswoning aan de Dijksestraat 38 in Didam aan.
Naar aanleiding van de beoordelingen tijdens de schouwdag van de monumentencommissie op 6 juni ter plekke werd vanwege de nog grotendeels aanwezige authentieke staat en het onderhoud gekozen voor de pastorie van de hervomde kerk in Zeddam.
Uit de redengevende beschrijving van het pand blijkt dat het is gebouwd in 1931 onder architectuur van Bernard Ovink uit Doetinchem in een bouwstijl met invloeden van de late Amsterdamse school. Kenmerkend voor deze bouwstijl is onder meer de topgevel aan de voorzijde die voorzien is van fraai siermetselwerk met verticaal geplaatste baksteen. De pastorie is gelegen op een hellend terrein op de hoek van de Bovendorpsstraat, de oude Hoofdstraat van het dorp, en de Ettemastraat.
Erepalm
Naast de monumentenprijs 2014 wordt ook de Henk Swaagstra Ereplam uitgereikt in de vorm van een oorkonde. Deze is dit jaar toegekend aan historicus John Thoben, bekend van de regionale en lokale geschiedschrijving en zijn stichting voor Genealogie en Geschiedenis tussen Rijn en IJssel. John Thoben kreeg al eerder een Koninklijke onderscheiding. Hij werd toen benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn vele verdiensten. Ook is de heer Thoben erelid van de HKB.
De erepalm is als eerbetoon genoemd naar architect Henk Swaagstra, voormalig lid van de monumentencommissie die op 21 september 2011 na een noodlottig verkeersongeluk overleed. De prijs is een opsteker voor organisaties of personen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de cultuurhistorie van de gemeente Montferland.