Marianne Bouwman: ‘Mijn passie is om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen’

Het is deze week Nationale Sportweek. Evenals vorig jaar is ook dit jaar weer de slogan: ‘Sport doet iets met je’. Om te laten zien wat sport met inwoners in Montferland doet geven we in samenwerking met de gemeente Montferland vier sporters het podium. Vandaag is het podium voor Marianne Bouwman.

’s-HEERENBERG – Marianne Bouwman geeft al twintig jaar fitnessles en startte vorig jaar maart met Body Plus. Als zelfstandige geeft ze groepslessen, poweryoga, ouderengym en heeft ze een wandelgroep. “Ik voel me daarbij erg aangetrokken tot mensen, die overal net een beetje buitenvallen.”

De ’s-Heerenbergse geeft les op vijf locaties in de gemeente Montferland. Aan ouderen, mensen die ziek zijn of een beperking hebben, maar ook aan iedereen die gewoon lekker wil sporten. “Mijn passie is om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen”, vertelt Bouwman. “Ik zet me vooral in voor ouderen en mensen die lichamelijk niet meer mee kunnen in de reguliere sportschoollessen en toch in een groepje willen trainen.”

Bouwman heeft haar hele leven gesport. Turnen, dansen, jazzballet, hardlopen en fitness. “Altijd wel in groepen, want bij sporten hoort ook een stukje gezelligheid”, vindt ze. De ’s-Heerenbergse heeft sport nodig, anders wordt ze depressief. “Ik word vrolijk van sporten. Als ik niet sport, word ik gek. Daarbij is het goed voor lijf en leden. Met een gezond lijf herstel je sneller. Dat heb ik zelf ervaren. Ik heb een zenuwontsteking gehad en had daar veel meer beperkingen aan overgehouden als ik niet zo fit was geweest.”

Maar ze haalt ook veel sociale contacten uit de sport. Sport verbroedert en haalt mensen uit hun isolement, is haar overtuiging. “Daarom geef ik ouderen- en stoelgym en groepslessen aan mensen met Parkinson en Alzheimer. Door sport worden ze niet alleen fitter, ze doen door het sporten ook weer nieuwe contacten op. Ik ben zelf altijd best onzeker geweest en voelde me buitengesloten. Door sport heb ik een groot sociaal netwerk opgebouwd.”

Bouwman kan zich daarom niet voorstellen dat er mensen zijn die niet sporten. Iedereen zou volgens haar moeten sporten. “Vaak hoor ik veel excuses om niet in beweging te komen. Maar sporten maakt je lijf juist sterker en helpt je van je pijn af. Het zorgt bovendien voor ontspanning en minder stress.”

Winactie: Wat doet sport met jou?

Om de Nationale Sportweek te vieren organiseert de gemeente Montferland een winactie. Wat doet sport met jou? Laat het zien en breng het in beeld.

Hoe doe je mee! Heel eenvoudig:

  1. Maak of zoek een sportieve foto.
  2. Plaats deze op social media met de volgende twee hashtags: #montferlandbeweegt en #sportdoetietsmetje.
  3. Geef daarbij kort en krachtig aan wat sport met u doet.

En wie weet ben je straks één van de winnaars van een Intersport giftcard ter waarde van €100,-. De winnaars ontvangen op woensdag 29 september persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

sportdoetietsmetje #montferlandbeweegt