Loilse senioren samen aan tafel voor dagvers driegangen diner

LOIL – “Ik kook nog altijd zelf, maar het is ook fijn om eens zo aan te kunnen schuiven voor een lekkere maaltijd”, zegt Marietje Bloem, terwijl ze een verse kop groentesoep naar binnen lepelt. De 83-jarige Loilse is één van de 23 senioren die woensdagmiddag te gast is tijdens de eerste open tafel in zaal Hendriks. Het nieuwe initiatief van Senioren Platform Loil (SPOL) moet uitgroeien tot een maandelijkse activiteit in het dorp.

Ruim twintig Loilse senioren schoven vorige week woensdag bij Hendriks aan voor de eerste open tafel van SPOL. Als voorgerecht kregen ze een verse groentesoep.
Ruim twintig Loilse senioren schoven vorige week woensdag bij Hendriks aan voor de eerste open tafel van SPOL. Als voorgerecht kregen ze een verse groentesoep.

Marietje Bloem is al zeven en een half jaar weduwe en zit dus meestal alleen aan tafel. “Daar wen je aan”, vindt ze. “Toch is het wel gezellig om af en toe eens met anderen te eten. Zo hoor en zie je nog eens wat”, zegt Fien Teunissen (69), die naast haar zit. “Ik ben al zeventien jaar alleen en eet twee keer in de week warm bij de dagopvang. De andere dagen brengt Tonnie Diesvelt een maaltijd. Toen ik van dit initiatief hoorde, dacht ik ‘laat ik maar eens gaan kijken’. Als je niet gaat, weet je ook niks.”

Vier jaar geleden nam oud-wethouder en Loilenaar Jan Rasing het initiatief voor SPOL. Samen met onder andere Betsy Gerritsen-Buurman zit hij sindsdien in het bestuur van het seniorenplatform.

“Zolang zijn we ook al bezig om een open tafel in Loil te organiseren”, vertelt Gerritsen. “De pastorie, waar we wekelijks een inloop hebben, is daarvoor te klein. Maar er is ook geen keuken, dus kun je alleen containermaaltijden laten komen. Die moeten echter precies op temperatuur zijn om ze te kunnen serveren. Dat is best lastig, dus zijn we op zoek gegaan naar een andere locatie.”

Locatie
In eerste instantie werd gedacht aan De Zomp, maar ook daar kunnen geen verse maaltijden worden gekookt. Onlangs bood Café Zaal Hendriks echter de oplossing. “We hebben Leo en Wilma gevraagd of ze één keer in de maand een driegangen diner willen bereiden voor de Loilse ouderen”, zegt Rasing in zijn openingswoordje. “Ze reageerden meteen enthousiast. ‘We zijn er niet alleen voor de grote feesten, maar ook voor de leefbaarheid van deze kern’, zei Leo. Omdat we ook nog wat subsidie van de gemeente Montferland krijgen, kunnen we jullie hier vanmiddag voor slechts een tientje een verse maaltijd aanbieden.”

Die bestond naast een kop groentesoep uit een schnitzel met twee soorten groenten, gebakken aardappelen, frietjes en een puddinkje na. “Samen eten is altijd gezelliger dan alleen”, weet An Otten, vrijwilligster bij SPOL. “Maar je eet hier ook dingen die je voor jezelf niet zo snel maakt. In de winterdag kook ik bijvoorbeeld nooit stamppot voor mij alleen. Met een grote groep is zo’n stamppot buffet echter heerlijk.”

Reserveren
Op woensdag 29 juli en 26 augustus zijn de volgende open tafels gepland. Alle Loilse 55-plussers of senioren die een affiniteit met Loil hebben, mogen vanaf 12.30 uur aanschuiven. Het eten wordt om 13 uur geserveerd. “Ze moeten vooraf wel reserveren, zodat Hendriks weet hoeveel mensen er komen”, zegt Gerritsen. “Als het een succes is, gaan we het maandelijks of tweewekelijks herhalen.”